Lymfkärl finns inuti vårt skelett

Ny forskning från Oxford Universitet i januari, 2022, visar att lymfkärl även finns i vårt skelett!

WOW - det här är stort!

Ny forskning från Oxford Universitet i januari, 2022, visar att lymfkärl även finns i vårt skelett, något man inte trott tidigare! Det här har man nu kunnat upptäcka genom ny innovativ fototeknik.


Vad innebär det, att lymfkärl finns även inuti vårt skelett?

Jo, att lymfsystemet är högst involverat i vår förmåga att läka ben! Vid en skelettskada/fraktur så vidgas lymfkärlen och triggar igång en expansion av stamceller i blod och skelett. Lymfsystemet är alltså en kritisk nyckel i själva processen för läkning av t ex benbrott.Det här öppnar nu upp för ny forskning kring skelettsjukdomar som t ex Reumatoid artrit och hur man kan förebygga och behandla dessa med kunskap om lymfsystemet. Så spännande!

Det förankrar verkligen än en gång, hur centralt vårt lymfsystem är för vår hälsa och hur viktigt det är att prioritera det.

Visst är det fantastiskt, hur vi hela tiden fortsätter upptäcka spännande information om vårt lymfsystem & våra kroppar? Viktigt att vara ödmjuk i att det vi vet i dag kanske inte gäller imorgon och ingen är en expert. Vi är ständiga studenter i det här fascinerande livet.

Gilla & dela vidare detta inlägg så att vi tillsammans kan sprida denna spännande nyhet!

Categories: : Fakta, Forskning, Lymfsystemet