Svar: Det är viktigt att inte använda madrassen för intensivt i början, när kroppen är ovan. Istället rekommenderas att trappa upp användandet successivt, både vad gäller tid och värme. Börja gärna på låg värme (max 45 grader), i max 15 min, de första gångerna och trappa sen upp användandet om du önskar men långsamt.
Madrassen är kraftfull och kan starta många processer i kroppen, speciellt om man är mycket belastad. Ta det lugnt och ha inte för bråttom, låt kroppen vänja sig. Det är också mycket viktigt att tänka på vätskebalansen, att dricka extra mycket vatten och fylla på med elektrolyter.
Svar: Låg värme (upp till ca 45 grader) är säkert även för känsliga. Det ger avslappning, minskar stress & smärta, förbättrar sömn och aktiverar lymfsystem. Det är behagligt och skönt för de allra flesta.
Högre värme (ca 50 grader och uppåt) är mer intensivt för kroppen. Det aktiverar immunförsvaret, ökar utrensning och detox, ger ökad energi och är bra vid ångest.
Svar: Det finns många sätt att använda IR-madrassen på i vardagen. Ex i soffan när du kollar på TV, i sängen när du vilar eller läser en bok, när du yogar (jag kallar det IR-yoga och här kan du se en video), stretchar eller mediterar. Eller varför inte när du gör avslappnings- och andningsövningar?
Svar: I början rekommenderas att använda madrassen max 3 ggr/vecka, sedan kan man trappa upp till 7 ggr/vecka om man önskar.
Svar: Använd gärna tunna bomullskläder eller andra naturmaterial som bambu. Undvik syntetmaterial då det inte andas lika bra. På madrassen kan du lägga en tunn bomullsfilt eller handduk. Du kan också ligga direkt på madrassen.
Svar: Den har inbyggt stenterapi, vilket är att föredra. Madrassen är ändå bekväm och går att böja. Är man känslig kan man lägga på en bomullsfilt eller handduk (endast naturmaterial) för extra komfort. Det är dock viktigt att tjockleken är max 3 cm så att inte det automatiska överhettningsskyddet slås på.
Svar: Det finns ingen officiell tidsbegränsning, men önskar du använda madrassen längre än en timme så rekommenderas max 40 grader i temperatur.
Använder man madrassen för intensivt, dvs långa stunder på hög värme, kan man uppleva utrensningssymptom såsom huvudvärk och vätskebrist om man är ovan. Är man mycket belastad i kroppen så är det viktigt att trappa upp användandet successivt, både vad gäller tid och värme.
Svar: Ja, det är möjligt men använder man madrassen längre än en timme så rekommenderas låg värme (max 45 grader). Det är också viktigt att man inte lägger något på med en tjocklek av mer än 3 cm (för att inte slå på överhettningsskyddet) samt att det enbart är naturmaterial då det andas bäst.
Svar: Torka av med en torr trasa. Svettas man mycket rekommenderas dock att alltid lägga en handduk på, så håller madrassen sig fräschare längre.
Svar: Det finns ett par tillstånd där man helt bör undvika IR-madrass: graviditet, pacemaker/andra implanterade batteridrivna enheter samt vid öppet sår/hudinfektion.
Det finns även ett antal tillstånd där man, p.g.a högre känslighet kan använda IR-madrass men då på låg värme (max 45 grader): feber, cancer, lymfödem, kroniskt högt blodtryck, hjärt/lever/njur-sjukdomar, diabetes typ 1, anorexi, osteoporos, MS, vasospastisk sjukdom, kronisk huvudvärk.
Rådgör med läkare, sjukgymnast/fysioterapeut vid osäkerhet kring just ditt aktuella tillstånd.