Om IR-värme och lymfsystemet

Här djupdyker vi i infraröda värmens härliga värld. Vad är egentligen IR-värme, vad är dess fördelar för kropp och lymfflöde och vilka produkter främjar en god lymfhälsa?

Vad är infraröd (IR) värme?

Infrarött ljus, även kallat infravärme eller långvågig infraröd värme, är en del av solens osynliga spektra och är naturens egen värmekälla. Infrarött ljus värmer objekt direkt, utan att värma den omkringliggande luften. Vi människor, men även djur och växter, absorberar värmen från de infraröda strålarna naturligt.

Värmen från infraröda strålar tränger in cirka 4-5 cm in i kroppen och värmer upp oss inifrån och ut, till skillnad från t ex värme i en traditionell bastu där vi värms upp utifrån och in, via den omkringliggande luften.

Upplevelsen av infrarött ljus liknar man ofta vid att sola då ljuset höjer vår egen kroppsvärme på ett mycket behagligt sätt. Vi kan exponeras för infrarött ljus i timmar utan att vår hud blir bränd eller skadad. Det har många positiva hälsoeffekter och är helt säkert för allt levande.

Långvågigt rött ljus används t ex på BB för barn som fötts för tidigt och inte själva kan hålla sin kroppsvärme. Det har även använts av astronauter för att hålla det kardiovaskulära systemet i form under långa flygningar. IR-värme är alltså väl beprövat och säkert och har många olika användningsområden.

Hur påverkas vi av IR-värme?

Den djupa värmen har en positiv påverkan på vävnader och nerver och aktiverar våra självläkande funktioner. Värmen aktiverar mikrocirkulation, cellförnyelse och den oxidativa stressen och inflammation minskar. Många blir därför piggare och får mer energi av att använda IR-värme.

Då spänd fascia, muskler och leder mjukas upp minskar stelhet och smärta. Värmen har en direkt påverkan på nervändar vilket både reducerar smärta och ökar endorfinproduktionen. Fibroser (förtätad vävnad) mjuknar, svullnad minskar och slaggprodukter drivs ut. Både lymfsystemet och immunförsvaret aktiveras.

Den djupgående värmen gör att vi svettas upp till 3 ggr mer än i en traditionell bastu, trots att värmen är lägre och därmed mer behaglig för många. När vi svettas öppnas våra porer och vi kan göra oss av med gifter och annat skräp, via huden. Därför använder många IR-värme för utrensning och detox.

Den största behållningen, tycker de flesta, är dock den behagliga känslan i kroppen. Värmen ger avslappning, minskar stress & oro och aktiverar vårt parasympatiska nervsystem (vårt lugn- och ro-system). Där vi behöver vara för att kroppen ska kunna läka.

Fördelar med IR-värme

Det finns många fördelar med infraröd värme, här är några av alla:

• Reducerar stress: spända, stela muskler mjukas upp, kortisolet går ned och vi upplever lugn och trygghet vilket aktiverar vårt parasympatiska nervsystem.

 Minskar smärta: värmen har en direkt påverkan på nervändar vilket reducerar smärta och ökar endorfinproduktionen.

• Aktiverar lymfsystemet: värmen stimulerar lymfkärlen vilket skapar flöde och minskar svullnad, fett och stagnation. Hårda fibroser mjukas upp.

• Ökar rörlighet i fascia: vävnader som värms upp och sedan sträcks ut har visat sig ge en bestående förlängning.

• Startar utrensning/detox: den djupgående värmen gör att vi svettas upp till 3 ggr mer än när värmen kommer utifrån. Att svettas rensar ut toxiner och skräp

• Aktiverar immunförsvaret: värmen  i vävnaderna gör att immunförsvaret aktiveras och antalet vita blodkroppar ökar.

• Aktiverar cellförnyelse: värmen aktiverar cellförnyelse och mitokondrier och den oxidativa stressen minskar. Många blir därför piggare och får mer energi.

Infraröd värme har visat sig fungera extra bra vid tillstånd som: smärta/värk, artros, fibromyalgi, trögt lymfsystem, lymfödem, trötthet, utmattning och depression.

IR-terapi är väl beforskat. Här är ett par länkar för den som är intresserad av att läsa mer: Biological effects and medical applications of infrared radiation samt Efficacy and safety of far infrared radiation in lymphedema treatment.

IR-produkter som främjar lymfhälsa

Det finns många olika produkter med IR-värme, här är några av de som är allra bäst för vårt lymfsystem:

IR-madrasser:

En IR-madrass är fantastisk för alla som har smärta, är ömma, stela, svullna, eller trötta/utmattade. Eller som behöver mer läkning, avslappning och återhämtning i sitt liv.

Jag rekommenderar IR-madrasserna från Trendrehab. De är av hög kvalitet och är väldigt omtyckta. De används av både privatpersoner och professionella massörer (som en del i behandlingen dvs på behandlingsbänken).

Det finns två stycken modeller:

Det finns en basic-madrass - "Inframadrass med jade & turmalin", som förutom den läkande IR-värmen som aktiverar lymfsystemet, cellförnyelse och minskar smärta och stress, även har sk varm stenterapi. Det är inbyggda, platta, stenar i form av jade och turmalin, som avger negativa joner (vilket motverkar elektromagnetisk strålning) och ger en mer jämn och stabil värmefördelning i madrassen.

Det finns också en mer avancerad madrass - "PEMF Inframadrass med ametistkristaller",  som förutom IR-värmen, stenterapin i form av jade och turmalin, även har ametistkristaller inbyggda. Den har även de två extra funktionerna PEMF (elektromagnetisk pulsterapi) som ger ökad energi och fotonterapi dvs synligt rött ljus, som jobbar extra bra kring de ytligare hudlagren och lymfsystemet.

Här kan du se hur det kan se ut när jag "IR-yogar" på min madrass: länk till video IR-yoga.

Se vanliga frågor och svar om madrasserna nedan, inklusive information om kontraindikationer.

Kod FLOWLY ger minst 20% rabatt på hos Trendrehab.se: länk IR-madrasser.

Feedback från kunder:

"Har testat madrassen för första gången, wow så mysig och varm! Otroligt att min stelhet i både nacke och rygg försvann!
Min hund verkar dessutom tycka om den väldigt mycket!."

Kund

"Legat på den en gång per dag och jag säger bara wow! Efteråt känns det som när jag varit på lymfmassage. Så avslappnande. Och för en liten stund fick jag känna hur det är att vara smärtfri. Tack för fina inlägg."

Kund

"Är så glad att du tipsade om IR! Jag har haft konstant problem med höft, ländrygg och värk. Har använt den i några veckor nu, men efter att ha legat på madrassen i bara 2 dagar så va värken helt borta!
Var hos naprapaten i veckan och hon undrade vad jag hade gjort för nu kunde hon komma in och jobba med musklerna, innan var det alldeles för spänt så det gick inte. Såå sjukt nöjd efter flera år med värk!"

Kund

"Vill bara säga tack för att du tipsade om IR-madrassen. Den är så bra! Trots låga temperaturer och korta stunder på den har jag haft så mycket utrensningssymptom.
Min ena kroppshalva, som jag haft så mycket besvär med, är mjukare och kroppen känns varm på ett mycket bättre sätt. Det här var verkligen en pusselbit till att bli frisk från möglet."

Kund

"Jag har fått hem min IR-madrass nu och legat på den 5 kvällar ca 30 min, såååå skönt. Idag var jag hos naprapaten och han tyckte jag var ovanligt mjuk i bröstryggens muskulatur. Tack för din rabatt! "

Kund

"Fått madrassen nu och testat i 30 min. Såå härlig, jag somnade till vilket inte är likt mig. Väldigt avslappnande. Tack för bra tips!."

Kund

"Fantastisk matta!! Mina kunder ligger på en sån när de får lymfmassage av mig. Så välgörande."

Kund

"Jag har IR-madrassen och den är fantastisk. Hunden gillar den minst lika mycket!"

Kund

"Nu har jag testat i 2 dagar och jag säger bara: vilken wow-känsla! Jag känner mig så avslappnad, både i huvudet och i kroppen. Det här kommer bli bra för mig! Återigen, tack för alla tips och råd!"

Kund

"IR-madrassen är mitt absolut bästa köp! Som den hjälpt mig på min resa mot ett bättre mående. Det är tack vare dig som jag köpte den!"

Kund

Vanliga frågor och svar om IR-madrassen:

Fråga: Vad bör jag tänka på som ny användare?
Svar: Det är viktigt att inte använda madrassen för intensivt i början, när kroppen är ovan. Istället rekommenderas att trappa upp användandet successivt, både vad gäller tid och värme.

Börja gärna på låg värme (max 45 grader), i max 15 min, de första gångerna och trappa sen upp användandet om du önskar men långsamt. Madrassen är kraftfull och kan starta många processer i kroppen, speciellt om man är mycket belastad. Ta det lugnt och ha inte för bråttom, låt kroppen vänja sig.

Det är också mycket viktigt att tänka på vätskebalansen, att dricka extra mycket vatten och fylla på med elektrolyter.

Fråga: Hur varmt ska man ha? Vilken typ av värme är bra för vad? 
Svar: Låg värme (upp till ca 45 grader) är säkert även för känsliga. Det ger avslappning, minskar stress & smärta, förbättrar sömn och aktiverar lymfsystem. Det är behagligt och skönt för de allra flesta.

Högre värme (ca 50 grader och uppåt) är mer intensivt för kroppen. Det aktiverar immunförsvaret, ökar utrensning och detox, ger ökad energi och är bra vid ångest.

Fråga: Hur kan man använda IR-madrassen?
Svar: Det finns många sätt att använda IR-madrassen på i vardagen. Ex i soffan när du kollar på TV, i sängen när du vilar eller läser en bok, när du yogar (jag kallar det IR-yoga och här kan du se en video), stretchar eller mediterar. Eller varför inte när du gör avslappnings- och andningsövningar?

Fråga: Hur ofta kan man använda IR-madrassen?
Svar: I början rekommenderas att använda madrassen max 3 ggr/vecka, sedan kan man trappa upp till 7 ggr/vecka om man önskar.

Fråga: Vad ska man ha på sig när man använder madrassen?
Svar: Använd gärna tunna bomullskläder eller andra naturmaterial som bambu. Undvik syntetmaterial då det inte andas lika bra. På madrassen kan du lägga en tunn bomullsfilt eller handduk. Du kan också ligga direkt på madrassen.

Fråga: Är madrassen hård?
Svar: Den har inbyggt stenterapi, vilket är att föredra. Madrassen är ändå bekväm och går att böja. Är man känslig kan man lägga på en bomullsfilt eller handduk (endast naturmaterial) för extra komfort. Det är dock viktigt att tjockleken är max 3 cm så att inte det automatiska överhettningsskyddet slås på.

Fråga: Hur lång tid kan jag använda madrassen?
Svar: Det finns ingen officiell tidsbegränsning, men önskar du använda madrassen längre än en timme så rekommenderas max 40 grader i temperatur.

Använder man madrassen för intensivt, dvs långa stunder på hög värme, kan man uppleva utrensningssymptom såsom huvudvärk och vätskebrist om man är ovan. Är man mycket belastad i kroppen så är det viktigt att trappa upp användandet successivt, både vad gäller tid och värme.

Fråga: Kan jag sova på madrassen?
Svar: Ja, det är möjligt men använder man madrassen längre än en timme så rekommenderas låg värme (max 45 grader). Det är också viktigt att man inte lägger något på med en tjocklek av mer än 3 cm (för att inte slå på överhettningsskyddet) samt att det enbart är naturmaterial då det andas bäst.

Fråga: Hur rengör man madrassen?
Svar: Torka av med en torr trasa. Svettas man mycket rekommenderas dock att alltid lägga en handduk på, så håller madrassen sig fräschare längre.

Fråga: Kan alla använda denna IR-madrass?
Svar: Det finns ett par tillstånd där man helt bör undvika IR-madrass: graviditet, pacemaker/andra implanterade batteridrivna enheter samt vid öppet sår/hudinfektion.

Det finns även ett antal tillstånd där man, p.g.a högre känslighet kan använda IR-madrass men då på låg värme (max 45 grader): feber, cancer, lymfödem, kroniskt högt blodtryck, hjärt/lever/njur-sjukdomar, diabetes typ 1, anorexi, osteoporos, MS, vasospastisk sjukdom, kronisk huvudvärk.

Rådgör med läkare, sjukgymnast/fysioterapeut vid osäkerhet kring just ditt aktuella tillstånd.

LED-ljusterapimaskin:

Det här är en annan produkt jag verkligen tycker om: en LED-ljusterapi-maskin. Med den kan man regelbundet göra egna ljusterapibehandlingar, i sitt eget hem, och man kan behandla både ansikte och kropp. I den här maskinen får du både det röda läkande ljuset, som ger hudföryngrande effekter och boostar lymfflödet, men också 5 andra läkande ljus på det sk elektromagnetiska spektrumet.

Kort om ljusen:
RÖTT: hudföryngrande, lymfstimulerande, bra vid rosacea.
GULT: hudföryngrande, sårläkande.
BLÅTT: motverkar fet hud, akne, psoriasis.
GRÖNT: jämnar ut hudtonen, minskar solfläckar, hudföryngrande.
TURKOST: motverkar fet hud, stärker.
VIOLETT: förbättrar torr hud & akne.

Kod FLOWLY ger minst 20% rabatt på hos Trendrehab.se: länk LED-ljusmaskin 

Önskar du mer hjälp?

Har du frågor om ovan IR-produkter - tveka inte att höra av dig!

OBS! Denna hemsida erbjuder inte medicinska råd. Innehållet har enbart syftet att sprida kunskap om lymfsystemet, lymfhälsa och egenvård.
Materialet ska aldrig ersätta professionell medicinsk rådgivning, eller individuell diagnos och behandling.