Infrarött ljus, även kallat infravärme eller långvågig infraröd värme, är en del av solens osynliga spektra och är naturens egen värmekälla. Infrarött ljus värmer objekt direkt, utan att värma den omkringliggande luften. Vi människor, men även djur och växter, absorberar värmen från de infraröda strålarna naturligt.
Värmen från infraröda strålar tränger in cirka 4-5 cm in i kroppen och värmer upp oss inifrån och ut, till skillnad från t ex värme i en traditionell bastu där vi värms upp utifrån och in, via den omkringliggande luften.
Upplevelsen av infrarött ljus liknar man ofta vid att sola då ljuset höjer vår egen kroppsvärme på ett mycket behagligt sätt. Vi kan exponeras för infrarött ljus i timmar utan att vår hud blir bränd eller skadad. Det har många positiva hälsoeffekter och är helt säkert för allt levande.
Långvågigt rött ljus används t ex på BB för barn som fötts för tidigt och inte själva kan hålla sin kroppsvärme. Det har även använts av astronauter för att hålla det kardiovaskulära systemet i form under långa flygningar. IR-värme är alltså väl beprövat och säkert och har många olika användningsområden.
Den djupa värmen har en positiv påverkan på vävnader och nerver och aktiverar våra självläkande funktioner. Värmen aktiverar mikrocirkulation, cellförnyelse och den oxidativa stressen och inflammation minskar. Många blir därför piggare och får mer energi av att använda IR-värme.
Då spänd fascia, muskler och leder mjukas upp minskar stelhet och smärta. Värmen har en direkt påverkan på nervändar vilket både reducerar smärta och ökar endorfinproduktionen. Fibroser (förtätad vävnad) mjuknar, svullnad minskar och slaggprodukter drivs ut. Både lymfsystemet och immunförsvaret aktiveras.
Den djupgående värmen gör att vi svettas upp till 3 ggr mer än i en traditionell bastu, trots att värmen är lägre och därmed mer behaglig för många. När vi svettas öppnas våra porer och vi kan göra oss av med gifter och annat skräp, via huden. Därför använder många IR-värme för utrensning och detox.
Den största behållningen, tycker de flesta, är dock den behagliga känslan i kroppen. Värmen ger avslappning, minskar stress & oro och aktiverar vårt parasympatiska nervsystem (vårt lugn- och ro-system). Där vi behöver vara för att kroppen ska kunna läka.
Det finns många fördelar med infraröd värme, här är några av alla:
• Reducerar stress: spända, stela muskler mjukas upp, kortisolet går ned och vi upplever lugn och trygghet vilket aktiverar vårt parasympatiska nervsystem.
• Minskar smärta: värmen har en direkt påverkan på nervändar vilket reducerar smärta och ökar endorfinproduktionen.
• Aktiverar lymfsystemet: värmen stimulerar lymfkärlen vilket skapar flöde och minskar svullnad, fett och stagnation. Hårda fibroser mjukas upp.
• Ökar rörlighet i fascia: vävnader som värms upp och sedan sträcks ut har visat sig ge en bestående förlängning.
• Startar utrensning/detox: den djupgående värmen gör att vi svettas upp till 3 ggr mer än när värmen kommer utifrån. Att svettas rensar ut toxiner och skräp
• Aktiverar immunförsvaret: värmen i vävnaderna gör att immunförsvaret aktiveras och antalet vita blodkroppar ökar.
• Aktiverar cellförnyelse: värmen aktiverar cellförnyelse och mitokondrier och den oxidativa stressen minskar. Många blir därför piggare och får mer energi.
Infraröd värme har visat sig fungera extra bra vid tillstånd som: smärta/värk, artros, fibromyalgi, trögt lymfsystem, lymfödem, trötthet, utmattning och depression.
IR-terapi är väl beforskat. Här är ett par länkar för den som är intresserad av att läsa mer: Biological effects and medical applications of infrared radiation samt Efficacy and safety of far infrared radiation in lymphedema treatment.
Det finns många olika produkter med IR-värme, här är några av de som är allra bäst för vårt lymfsystem:
IR-madrass:
IR-madrasserna från Trendrehab är väldigt omtyckta och används av både privatpersoner och professionella massörer (som en del i behandlingen).
Det finns en basic-madrass som, förutom den läkande IR-värmen som aktiverar lymfsystemet, cellförnyelse och minskar smärta och stress, även har sk varm stenterapi. Det är inbyggda, platta, stenar i form av jade och turmalin, som avger negativa joner (vilket motverkar elektromagnetisk strålning) och ger en mer jämn och stabil värmefördelning i madrassen.
Det finns också en mer avancerad madrass som, förutom IR-värmen, jade och turmalin, även har ametistkristaller inbyggda. Den har även de två extra funktionerna PEMF (elektromagnetisk pulsterapi) som ger ökad energi och fotonterapi (synligt rött ljus) som jobbar extra bra kring de ytligare hudlagren och lymfsystemet.
Se vanliga frågor och svar om madrasserna nedan, inklusive information om kontraindikationer.
Kod FLOWLY ger minst 20% rabatt på hos Trendrehab.se: länk IR-madrasser.
Vanliga frågor och svar om IR-madrassen:
Fråga: Vad bör jag tänka på som ny användare?
Svar: Det är viktigt att inte använda madrassen för intensivt i början, när kroppen är ovan. Istället rekommenderas att trappa upp användandet successivt, både vad gäller tid och värme. Börja gärna på låg värme (max 45 grader), i max 15 min, de första gångerna och trappa sen upp användandet om du önskar men långsamt. Madrassen är kraftfull och kan starta många processer i kroppen, speciellt om man är mycket belastad. Ta det lugnt och ha inte för bråttom, låt kroppen vänja sig. Det är också mycket viktigt att tänka på vätskebalansen, att dricka extra mycket vatten och fylla på med elektrolyter.
Fråga: Hur varmt ska man ha? Vilken typ av värme är bra för vad?
Svar: Låg värme (upp till ca 45 grader) är säkert även för känsliga. Det ger avslappning, minskar stress & smärta, förbättrar sömn och aktiverar lymfsystem. Det är behagligt och skönt för de allra flesta. Högre värme (ca 50 grader och uppåt) är mer intensivt för kroppen. Det aktiverar immunförsvaret, ökar utrensning och detox, ger ökad energi och är bra vid ångest.
Fråga: Hur kan man använda IR-madrassen?
Svar: Det finns många sätt att använda IR-madrassen på i vardagen. Ex i soffan när du kollar på TV, i sängen när du vilar eller läser en bok, på golvet när du yogar, stretchar eller mediterar. Eller varför inte när du gör avslappnings- och andningsövningar?
Fråga: Hur ofta kan man använda IR-madrassen?
Svar: I början rekommenderas att använda madrassen max 3 ggr/vecka, sedan kan man trappa upp till 7 ggr/vecka om man önskar.
Fråga: Vad ska man ha på sig när man använder madrassen?
Svar: Använd gärna tunna bomullskläder eller andra naturmaterial som bambu. Undvik syntetmaterial då det inte andas lika bra. På madrassen kan du lägga en tunn bomullsfilt eller handduk. Du kan också ligga direkt på madrassen.
Fråga: Är madrassen hård?
Svar: Den har inbyggt stenterapi, vilket är att föredra. Madrassen är ändå bekväm och går att böja. Är man känslig kan man lägga på en bomullsfilt eller handduk (endast naturmaterial) för extra komfort. Det är dock viktigt att tjockleken är max 3 cm så att inte det automatiska överhettningsskyddet slås på.
Fråga: Hur lång tid kan jag använda madrassen?
Svar: Det finns ingen officiell tidsbegränsning, men önskar du använda madrassen längre än en timme så rekommenderas max 40 grader i temperatur. Använder man madrassen för intensivt, dvs långa stunder på hög värme, kan man uppleva utrensningssymptom såsom huvudvärk och vätskebrist om man är ovan. Är man mycket belastad i kroppen så är det viktigt att trappa upp användandet successivt, både vad gäller tid och värme.
Fråga: Kan jag sova på madrassen?
Svar: Ja, det är möjligt men använder man madrassen längre än en timme så rekommenderas låg värme (max 45 grader). Det är också viktigt att man inte lägger något på med en tjocklek av mer än 3 cm (för att inte slå på överhettningsskyddet) samt att det enbart är naturmaterial då det andas bäst.
Fråga: Hur rengör man madrassen?
Svar: Torka av med en torr trasa. Svettas man mycket rekommenderas dock att alltid lägga en handduk på, så håller madrassen sig fräschare längre.
Fråga: Kan alla använda denna IR-madrass?
Svar: Det finns ett par tillstånd där man helt bör undvika IR-madrass: graviditet, pacemaker/andra implanterade batteridrivna enheter samt vid öppet sår/hudinfektion.
Det finns även ett antal tillstånd där man, p.g.a högre känslighet kan använda IR-madrass men enbart på låg värme (max 45 grader): feber, cancer, lymfödem, kroniskt högt blodtryck, hjärt/lever/njur-sjukdomar, diabetes typ 1, anorexi, osteoporos, MS, vasospastisk sjukdom, kronisk huvudvärk.
Rådgör med läkare, sjukgymnast/fysioterapeut vid osäkerhet kring just ditt aktuella tillstånd.
IR-tunnelbastu:
Den här IR-tunnelbastun från Trendrehab är en smart ihopfällbar IR-bastu, där man är totalt omsluten av både infrarött ljus (FIR), PEMF (elektromagnetisk puls) och fotonterapi (synligt rött ljus). Djupt läkande för alla med både smärtproblematik, värk, stress och lymfproblem.
Den har samma kraftfulla effekt som en vanlig IR-bastu, som man sitter i, men med fördelen att den tar mindre plats och är mobil. En annan stor fördel är att man kan ligga ner och basta, jämfört med en sittbastu, och dessutom ha huvudet utanför. Praktiskt och behagligt.
Jämfört med en IR-madrass så är skillnaden att man i tunneln ligger helt omsluten vilket möjliggör en ännu djupare utrensning/detox, samt att tunneln har fler funktioner (PEMF och fotonterapi).
Tunneln kan användas både privat samt för professionellt bruk då den har mycket hög kvalitet.
Se vanliga frågor och svar om tunneln nedan, inklusive information om kontraindikationer.
Kod FLOWLY ger minst 20% rabatt på hos Trendrehab.se: länk IR-tunnelbastu.
Vanliga frågor och svar om IR-tunnelbastun:
Fråga: Vad bör jag tänka på som ny användare?
Svar: Det är viktigt att inte använda bastun för intensivt i början, när kroppen är ovan. Istället rekommenderas att trappa upp användandet successivt, både vad gäller tid och värme. Börja gärna på låg värme (max 45 grader), i max 15 min, de första gångerna och trappa sen upp användandet om du önskar men långsamt. Bastun är kraftfull och kan starta många processer i kroppen, speciellt om man är mycket belastad. Ta det lugnt och ha inte för bråttom, låt kroppen vänja sig. Det är också mycket viktigt att tänka på vätskebalansen, att dricka extra mycket vatten och fylla på med elektrolyter.
Fråga: Hur varmt ska man ha? Vilken typ av värme är bra för vad?
Svar: Låg värme (upp till ca 45 grader) är säkert även för känsliga. Det ger avslappning, minskar stress & smärta, förbättrar sömn och aktiverar lymfsystem. Det är behagligt och skönt för de allra flesta. Högre värme (ca 50 grader och uppåt) är mer intensivt för kroppen. Det aktiverar immunförsvaret, ökar utrensning och detox, ger ökad energi och är bra vid ångest. Temperaturen i IR bastun blir bara ca 55- 60 °grader fast det känns varmare.
Fråga: Hur varmt blir det i bastun?
Svar: Den maximala värmen avger högst 110 grader. Traditionella bastur kan nå upp till ca 190 grader. Trots att denna temperatur är lägre så kommer du troligen att svettas mer då den infraröda värmen tränger längre in i våra vävnader och behandlar kroppen inifrån och ut.
Fråga: Hur ofta kan man använda IR-bastun?
Svar: I början rekommenderas att använda bastun max 3 ggr/vecka, sedan kan man trappa upp till 7 ggr/vecka om man önskar. För att jobba med utrensning/avgiftning rekommenderas att basta minst 2-3 ggr/vecka.
Fråga: Vad ska man ha på sig när man bastar?
Svar: Antingen bastar du naken, på en tunn bomullsfilt/lakan eller handduk. Alternativt använder du tunna bomullskläder eller andra naturmaterial som bambu. Undvik syntetmaterial då det inte andas lika bra.
Fråga: Hur lång tid kan jag använda bastun?
Svar: Det finns ingen officiell tidsbegränsning, men önskar du använda bastun längre än en timme så rekommenderas max 40 grader i temperatur. Använder man bastun för intensivt, dvs långa stunder på hög värme, kan man uppleva utrensningssymptom såsom huvudvärk och vätskebrist om man är ovan. Är man mycket belastad i kroppen så är det viktigt att trappa upp användandet successivt, både vad gäller tid och värme.
Fråga: Tänk om jag somnar i bastun?
Svar: Det händer lätt att man somnar i bastun och vet man med sig att man lätt gör det rekommenderas att använda en lägre värme (max ca 45 grader). Användningstiden kan regleras på 3, 6 eller 12 h, och efter denna tid slås bastun av per automatik. PEMF-funktionen och foton-funktionen slutar fungera efter en timme.
Fråga: Blir man inte väldigt svettig? Hur skyddar man då bastun?
Svar: Det kan man absolut bli om man bastar på högre värme och/eller längre stunder. Precis som i en vanlig bastu är det då bra att skydda underlaget med en tunn handduk eller ett lakan. Alternativt om man har på sig tunnare kläder i bomull eller annat material som andas (ej syntet).
Fråga: Hur rengör man bastun?
Svar: Den går att torka av med en torr trasa och kan även rengöras med försiktig dammsugning. Svettas man mycket rekommenderas att alltid lägga en handduk på madrassen i botten, så håller den sig fräschare längre. OBS! Koppla alltid ur strömmen innan du rengör bastun.
Fråga: Kan alla använda denna bastu?
Fråga: Det finns ett par tillstånd där man helt bör undvika IR-bastu: graviditet, pacemaker/andra implanterade batteridrivna enheter samt vid öppet sår/hudinfektion.
Det finns även ett antal tillstånd där man, p.g.a högre känslighet kan använda IR-bastu men helst på låg värme (max 45 grader): feber, cancer, lymfödem, kroniskt högt blodtryck, hjärt/lever/njur-sjukdomar, diabetes typ 1, anorexi, osteoporos, MS, vasospastisk sjukdom, kronisk huvudvärk.
Rådgör alltid med din läkare vid osäkerhet kring just ditt aktuella tillstånd.
OBS! Denna hemsida erbjuder inte medicinska råd. Innehållet har enbart syftet att sprida kunskap om lymfsystemet, lymfhälsa och egenvård.
Materialet ska aldrig ersätta professionell medicinsk rådgivning, eller individuell diagnos och behandling.