Eteriska oljor för lymfsystemet

Eteriska/essentiella oljor av god kvalitet är naturliga, säkra och välkända hjälpmedel för att lindra åkommor av olika slag. Det finns ett flertal oljor som främjar lymfflöde, minskar svullnad, har anti-inflammatoriska egenskaper och är fantastiska komplement i egenvården. Nedan eteriska oljor är utvalda, rena oljor av hög kvalitet som främjar vår lymfhälsa.

Grapefruit

Renande, utrensande och lymfstimulerande. Minskar svullnad, är urindrivande samt har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Särskilt bra vid ex ödem.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

Citrus Fresh

Citrusfamiljen är känd för sina lymfdränerande egenskaper. I denna mix får man flera härliga citrussorter. Minskar svullnad, är vätskedrivande samt uppiggande och energigivande.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

Geranium

Stimulerar lymfflödet och är anti-inflammatorisk. Är vätskedrivande och särskilt bra vid svullnad och ödem. Har även en lugnande effekt och minskar trötthet.  

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

Cypress

Mycket effektiv vid vätskeansamling, ödem och venösa problem. Stimulerar blod och lymfflöde. Antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

Enbär (Juniper)

Effektiv vid vätskeansamling och svullnad och är vätskedrivande. Sägs stötta njurar samt stimulera körtlar och därmed svettning och utrensning.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

Juva Flex

En blandning som stöttar lever och lymfflöde. Innehåller bl.a. geranium, rosmarin och fänkål. Är förblandad med sesamolja.

Smörjes ex in vid levern samt under fötter.

Vintergröna

Stimulerar lymfflöde, är vätskedrivande och uppfriskande. Dämpar inflammation, värk och ömma muskler. Perfekt efter träning.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

V-6 basolja

Ekologisk, kallpressad, neutral basolja. Använd som den är eller ihop med  en/flera eteriska oljor för en skräddarsydd blandning. Täpper ej till porer eller lämnar fläckar. Perfekt för massörer.
.

Cel-Lite massageolja

Färdigblandad massageolja som är utrensande och sammandragande. Passar extra bra vid säte, lår, mage och vid celluliter samt vid lymfmassage. Innehåller bl.a grapefrukt, cypress och enbär.

Hur ska jag använda oljorna?

Det finns många olika sätt att använda eteriska oljor. Rena eteriska oljor kan användas direkt på huden, ex på hjässan, bakom öronen, på nacken, tinningarna och under fötterna. De kan användas nästan överallt på kroppen men du bör undvika kontakt med ögonen och vara försiktig med känslig hud.  

Är man känslig, eller till exempel ska använda en olja för att massera ett större område på kroppen, så späds oljan med fördel ut med en så kallad basolja. Den minskar koncentrationen på den eteriska oljan utan att ändra oljans egenskaper. Bra basoljor är till exempel kokosolja, sesamolja, olivolja, jojobaolja och mandelolja. En annan mycket bra färdigblandad basolja är V-6.

Är man massör eller vill massera ofta så är basoljan V-6 att rekommendera. Den är neutral, ekologisk, kallpressad och består av flera olika väldigt högkvalitativa basoljor (ex kokosnötsolja, sesamolja, vindruvskärneolja och vetegroddsolja). Denna blandning täpper inte till porerna, lämnar inga fläckar, tillför huden näring och har lång hållbarhetstid. Den används som den är eller ihop med en/flera eteriska oljor för en skräddarsydd blandning.  

Även massageoljan Cel-Lite är att rekommendera för den som önskar en färdigblandad massageolja eller vill utföra lymfmassage. Den är utrensande och sammandragande, ger fastare hud och rekommenderas vid områden som säte, lår, mage och vid celluliter. Den innehåller en bra mix av basoljor samt flera eteriska oljor, bland annat grapefrukt, cypress och enbär. 

Exempel på användningsområden:

Vid egenvårdsmassage:
Droppa ett par droppar av den eteriska oljan i en basolja och massera området med försiktiga strykningar i lymfflödets riktning (uppåt mot halsen).  

Vid ödem eller svullnad:
Använd upp till cirka 25 droppar blandat med en basolja och massera in i området dagligen under en längre tid.  

Efter torrborstning och dusch:
För extra lymffrämjande effekt torrborsta gärna innan du duschar och smörj sedan in dig med valfri eterisk olja (blandad med en basolja).  

Gör en body-scrub:
Addera 10 droppar av en eterisk citrusolja, ex Citron/Lemon, i en matsked jojobaolja och blanda med ett par nypor Himalaya-salt. Massera in i duschen och fokusera särskilt på svullna områden.  

Som boost vid behov:
Lukta på eller smörj in dig med ett par droppar av en olja för en vardaglig boost. Citrusoljor stimulerar t ex både lymfsystemet och piggar upp.  


Att tänka på:

Eteriska oljor av god kvalitet är naturliga, säkra och välkända hjälpmedel för att lindra åkommor av olika slag. Används de rätt har de sällan några biverkningar. Men eftersom oljorna är så verksamma kan vissa oljor skapa hudirritation om man är känslig. Testa med en mycket liten mängd första gången du provar en ny olja. Om hudirritation uppstår - applicera en ren vegetabilisk olja på hudytan, för att späda ut oljan.

En annan viktig sak att veta om citrusoljor, förutom att de doftar oemotståndligt gott och är extremt välgörande för lymfsystemet, är att de kan göra huden känslig för solljus. Området där man smort in oljan bör inte exponeras för starkt solljus inom 12h från applikation.