Eteriska oljor för lymfsystemet

Eteriska oljor av god kvalitet är naturliga, säkra och välkända hjälpmedel för att lindra åkommor av olika slag. Det finns ett flertal oljor som kan stötta lymfflöde, minska svullnad och ha anti-inflammatoriska egenskaper. Dessa kan vara fantastiska komplement i egenvården. Nedan eteriska oljor är rena oljor av hög kvalitet som kan ha just dessa lymfstöttande egenskaper och som jag personligen upplever främjar vår lymfhälsa på ett väldigt fint sätt.

Grapefruit

Kan vara renande, utrensande och lymfstimulerande. Kan minska svullnad, vara urindrivande samt ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Jag upplever den extra effektiv vid t ex ödem.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

Citrus Fresh

Citrusfamiljen är känd för sina fina egenskaper där just lymfstimulering sägs vara en av de mest centrala. De kan minska svullnad, vara urindrivande samt uppiggande och energigivande. I denna mix får man flera härliga citrussorter i en flaska.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

Geranium

Kan stimulera lymfflödet och kan verka anti-inflammatorisk. Den kan verka urindrivande, kan ha en lugnande effekt och minska trötthet. Jag upplever den extra effektiv vid t ex svullnad och ödem.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

Cypress

Kan vara ett effektivt stöd vid vätskeansamling, ödem och venösa problem. Jag upplever att den kan stimulera både blod- och lymfflöde och kan verka både antiinflammatoriskt och antibakteriellt.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

Enbär (Juniper)

Kan vara effektiv vid vätskeansamling och svullnad och kan vara urindrivande. Enlig min erfarenhet stöttar den både njurar och stimulerar körtlar och därmed svettning och utrensning.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

Juva Flex

En mycket fin blandning som kan stötta både lever och lymfflöde. Den innehåller bl.a. geranium, rosmarin och fänkål och är förblandad med sesamolja.

Kan smörjas in ex vid levern samt under fötter.

Vintergröna

En härlig olja som kan stimulera lymfflöde, vara urindrivande och uppfriskande. Jag upplever att den dämpar inflammation, värk och ömma muskler. Återhämtande efter träning.

Blanda ett par droppar med basolja och massera in.

V-6 basolja

Ekologisk, kallpressad och neutral basolja av mycket hög kvalitet. Perfekt att användas som den är eller ihop med eteriska oljor för en skräddarsydd blandning. Täpper ej till porer eller lämnar fläckar.

Perfekt för massörer.

Cel-Lite massageolja

Färdigblandad massageolja som kan vara utrensande och sammandragande. Innehåller bl.a grapefruktolja som kan förbättra hudens struktur, och enoljan som kan avgifta och rengöra huden.

Passar extra bra vid säte, lår, mage och vid celluliter samt vid lymfmassage. 

Hur ska jag använda oljorna?

Det finns många olika sätt att använda eteriska oljor. Rena eteriska oljor kan användas direkt på huden, ex på hjässan, bakom öronen, på nacken, tinningarna och under fötterna. De kan användas nästan överallt på kroppen men du bör undvika kontakt med ögonen och vara försiktig med känslig hud.  

Är man känslig, eller till exempel ska använda en olja för att massera ett större område på kroppen, så späds oljan med fördel ut med en så kallad basolja. Den minskar koncentrationen på den eteriska oljan utan att ändra oljans egenskaper. Bra basoljor är till exempel kokosolja, sesamolja, olivolja, jojobaolja och mandelolja. En annan mycket bra färdigblandad basolja är V-6.

Är man massör eller vill massera ofta så är basoljan V-6 att rekommendera. Den är neutral, ekologisk, kallpressad och består av flera olika väldigt högkvalitativa basoljor (ex kokosnötsolja, sesamolja, vindruvskärneolja och vetegroddsolja). Denna blandning täpper inte till porerna, lämnar inga fläckar, tillför huden näring och har lång hållbarhetstid. Den används som den är eller ihop med en/flera eteriska oljor för en skräddarsydd blandning.  

Även massageoljan Cel-Lite är att rekommendera för den som önskar en färdigblandad massageolja eller vill utföra lymfmassage. Den är utrensande och sammandragande, ger fastare hud och rekommenderas vid områden som säte, lår, mage och vid celluliter. Den innehåller en bra mix av basoljor samt flera eteriska oljor, bland annat grapefrukt, cypress och enbär. 

Exempel på användningsområden:

Vid egenvårdsmassage:
Droppa ett par droppar av den eteriska oljan i en basolja och massera området med försiktiga strykningar i lymfflödets riktning (uppåt mot halsen).  

Vid ödem eller svullnad:
Använd upp till cirka 25 droppar eterisk olja blandat med en basolja och massera in i området dagligen under en längre tid.  

Efter torrborstning och dusch:
För extra lymffrämjande effekt torrborsta gärna innan du duschar och smörj sedan in dig med valfri eterisk olja (blandad med en basolja).  

Gör en body-scrub:
Addera 10 droppar av en eterisk citrusolja, ex Citron/Lemon/Citrus Fresh, i en matsked basolja och blanda med ett par nypor Himalaya-salt. Massera in i duschen och fokusera särskilt på svullna områden.  

Som boost vid behov:
Lukta på eller smörj in dig med ett par droppar av en olja för en vardaglig boost. Citrusoljor kan t ex både stimulera lymfsystemet och pigga upp.  


Att tänka på:

Eteriska oljor av god kvalitet är naturliga, säkra och välkända hjälpmedel för att lindra åkommor av olika slag. Används de rätt har de sällan några biverkningar. Men eftersom oljorna är så verksamma kan vissa oljor skapa hudirritation om man är känslig. Testa med en mycket liten mängd första gången du provar en ny olja. Om hudirritation uppstår - applicera en ren vegetabilisk olja på hudytan, för att späda ut oljan.

En annan viktig sak att veta om citrusoljor, förutom att de doftar oemotståndligt gott och är extremt välgörande för lymfsystemet, är att de kan göra huden känslig för solljus. Området där man smort in oljan bör inte exponeras för starkt solljus inom 12h från applikation.  

OBS! Denna hemsida erbjuder inte medicinska råd. Innehållet har enbart syftet att sprida kunskap om lymfsystemet, lymfhälsa och egenvård.
Materialet ska aldrig ersätta professionell medicinsk rådgivning, eller individuell diagnos och behandling.

Ovanstående information om eteriska oljor är baserat på mina egna erfarenheter och källor och är inte påståenden från Young Living som tillverkare.
Young Livings oljor är framtagna för att stödja kroppen och dess system. Oljorna är inte framtagna för att bota, behandla eller förebygga sjukdom.