Eteriska oljor för lymfsystemet

Eteriska oljor är koncentrerade växtextrakt som består av själva essensen i en växt, full av kraftfulla egenskaper. En gåva från vår natur som länge har använts till örtmedicin, läkning, hudvård och aromaterapi. Är de av hög kvalitet är de naturliga, säkra och välkända hjälpmedel för att lindra åkommor av olika slag.

Jag har valt att bara jobba med eteriska oljor från Young Living. De vet jag är 100% rena oljor av högsta kvalitet, etiskt framtagna, utan tillsatser och självklart veganska. I denna video kan du se mer om vad som skiljer deras oljor åt från andra märken och varför det är så viktigt att välja oljor av denna höga standard.  

Det finns ett flertal oljor som kan stötta lymfflöde, minska svullnad och har anti-inflammatoriska egenskaper. Nedan är ett antal av dessa och de kan vara fantastiska komplement i egenvården. Längre ned på sidan kan du läsa mer om hur man kan använda oljorna i vardagen.

För att beställa nedan oljor - maila önskad beställning till: lymfsystemet@gmail.com. 

Citrus Fresh

Citrusfamiljen är känd för sina fina egenskaper där just lymfstimulering sägs vara en av de mest centrala. De kan minska svullnad, vara urindrivande samt uppiggande och energigivande. I denna mix får man flera härliga citrussorter i en flaska och den innehåller både apelsin, tangerin, mandarin, grapefrukt och grönmynta.

Ca pris: 223 kr för 15 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

Grapefruit

Frisk och uppiggande doft. Kan vara renande, utrensande och lymfstimulerande. Kan minska svullnad samt ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Jag upplever den extra effektiv vid t ex ödem. Används med fördel i saltskrubb för kroppen och i egna hudvårdsprodukter.

Ca pris: 233 kr för 15 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

Apelsin (Orange)

Söt citrusdoft som piggar upp både kropp och själ. Oljan kallas för flytande solsken och är upplyftande och fräsch i sin karaktär. Kan ha en renande och antiinflammatorisk effekt och stimulera lymfsystemet. Den har många egenskaper och kan både pigga upp & ge energi samt lugna & lindra ångest. Passar extra fint ihop med Pepparmint.

Ca pris: 141 kr för 15 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

Geranium

Har en rosliknande söt doft och är både vårdande och balanserande. Kan stimulera lymfflödet och verka anti-inflammatorisk. Kan även ha en lugnande effekt och minska trötthet. Jag upplever den effektiv vid t ex svullnad och ödem och den är skön att massera in på trötta muskler eller ha i badet.

Ca pris: 560 kr för 15 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

Cypress

En underbar grundande olja med ljuvlig skogsdoft. Kan vara ett effektivt stöd vid vätskeansamling, ödem och venösa problem. Kan stimulera både blod- och lymfflöde och verka både antiinflammatoriskt och antibakteriellt. Används med fördel även i hårvård och hudvård.

Ca pris: 272 kr för 15 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

Pepparmint

En uppfriskande olja som doftar ljuvligt av mynta. Den innehåller mentol som ger en svalkande och effekt på huden och kan stimulera vårt lymfsystem väldigt fint. Ta några droppar i badet för lindring av trötta och ömma muskler, eller i en diffuser för en uppiggande och luftrenande effekt. Lär dig mer om pepparmint i denna video!

Ca pris: 291 kr för 15 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

Lavendel

En av de mest omtyckta oljorna genom tiderna. Doften är ljuvlig och rogivande och oljan har så många användningsområden. Den är allmänt balanserande, kan minska stress, lindra smärta och hudåkommor. Jag har upplevt väldigt fina effekter vid ångest, stress och svårigheter att somna. En personlig favorit! Se mer i denna video!

Ca pris: 343 kr för 15 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

Stress Away

Som namnet antyder - en olja för att uppleva mer lugn och ro och närvaro i nuet. En oljeblandning av lime, vanilj, kopaiva, cederträ och lavendel och doften är absolut magi! En doft jag gärna använder dagligen som "lukta gott" eller för tillfällen när jag behöver sakta ned, återhämta mig och få ny energi. En personlig favorit! Lär dig mer i denna video!

Ca pris: 426 kr för 15 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

Frankincense

Kallas "kungen av oljor" och en av de mest potenta och mest hälsofrämjande eteriska oljorna, som använts i över 5000 år (t ex inom Ayurvedisk medicin). Kan stötta immunförsvaret, minska stress, öka fokus och vår spirituella förmåga. Använd gärna vid meditation eller när du behöver extra klarhet och fokus. Lär dig mer om oljan i denna video!

Ca pris: 996 kr för 15 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

R.C - andning

En kraftfull blandning av bl.a. gran, cypress, lavendel, pepparmint och eukalyptus som främjar andning och kan lindra vid luftvägsproblem som t ex förkylning, hosta, luftrörskatarr och problem med bihålor. Går att både andas in (ex via diffuser), och att applicera på huden vid t ex bröst och hals. Luktar fantastiskt!

 Ca pris: 310 kr för 15 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

V-6 basolja

Ekologisk, kallpressad och neutral basolja av mycket hög kvalitet som tillför huden näring. Använd som fuktgivande olja att massera kroppen med, gärna ihop med ett par droppar av en eller flera eteriska oljor för en skräddarsydd blandning. Täpper ej till porer eller lämnar fläckar. Perfekt för massörer.

 Ca pris: 300 kr för 236 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

Cel-Lite massageolja

Färdigblandad massageolja som kan vara utrensande och sammandragande. Innehåller bl.a grapefruktolja som kan förbättra hudens struktur, och enoljan som kan avgifta och rengöra huden.  Passar extra bra vid säte, lår, mage och vid celluliter samt vid lymfmassage.

 Ca pris: 430 kr för 236 ml. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

"Lilla lymf"-paketet

Är du ny på det här med oljor och vill börja med att lära känna ett färre antal oljor som stöttar lymfsystemet och vårt allmänna välmående? Då rekommenderar jag dig att börja med dessa 3 underbara oljor:
- Orange (apelsin), 15 ml
- Pepparmint, 15 ml
- Lavendel, 15 ml

Då får du i Orange en olja jag upplever främjar lymfflödet, ger energi och gott humör och som dessutom passar otroligt bra ihop med Pepparmint där fina synergieffekter skapas. Jag älskar Pepparminten som jag tycker är så uppfriskande med sin mynta, lindrar trötta muskler och svalkar skönt samtidigt som jag tycker att den öppnar upp för andning och ger fokus. I paketet ingår också ljuvliga Lavendel som med sina allmänt balanserande effekter bidrar till en känsla av lugn och ro samt är fantastisk för sömnen. En väldigt viktig komponent i lymfhälsa.

Lilla lymf-paketet kostar ca 775 kr. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

"Stora lymf"-paketet

Tycker du om eteriska oljor och vill investera i ett ordentligt paket som med oljor som stöttar lymfsystemet och vårt allmänna välmående? Då rekommenderar jag dig att satsa på dessa välgörande oljor:
- Citrus Fresh, 15 ml
- Grapefruit, 15 ml
- Geranium, 15 ml
- Pepparmint, 15 ml
- Lavendel, 15 ml
+ massageoljan Cel-Lite som är utrensande och sammandragande och passar extra bra vid säte, lår, mage och vid celluliter samt vid lymfmassage.

Stora lymf-paketet kostar ca 2080 kr. Maila lymfsystemet@gmail.com för beställning.

Startpaket med 11 mini-oljor + diffuser

Ett bra sätt att komma igång med och lära känna olika eteriska oljor och dess härliga effekter är att köpa ett startpaket. Då ingår många olika populära oljor, men i lite mindre format (5 ml), basoljan V-6, broschyrer och information samt en fin diffuser/doftspridare av hög kvalitet. Jag började själv min eteriska oljor-resa genom att köpa ett startset och har en dess byggt på med kunskap och fler oljor under åren. Ett väldigt bra paket jag varmt kan rekommendera alla som vill lära sig mer om oljor.

I detta paket ingår populära diffusern Desert Mist, som fungerar både som en luftfuktare och en doftspridare, basoljan V-6 samt dessa 11 oljor:
- Lavendel, 5 ml
- Pepparmint, 5 ml
- Lemon (citron), 5 ml
- Frankincense, 5 ml
- Stress Away, 5 ml
- Blue Relief, 5 ml
- R.C, 5 ml
- Di-Gize, 5 ml
- Thieves, 5 ml
- Purification, 5 ml
- Copaiba, 5 ml

Startpaketet kostar ca 1750 kr men har ett värde på över 3.500 kr. Det går också bra att köpa bara diffusern som kostar ca 830 kr. Maila info@lymfsystemet.se för beställning och frågor.

Hur ska jag använda oljorna?

Det finns många olika sätt att använda eteriska oljor. Man kan andas in, t ex via en diffuser, applicera direkt på huden, använda i ett varmt bad eller i en massage. Många oljor kan man även använda invärtes. De flesta rena eteriska oljorna av hög kvalitet kan användas direkt på huden, ex på hjässan, bakom öronen, på nacken, tinningarna och under fötterna. De kan användas nästan överallt på kroppen men du bör undvika kontakt med ögonen och vara försiktig med känslig hud.  

Är man känslig, eller till exempel ska använda en olja för att massera ett större område på kroppen, så späds oljan med fördel ut med en så kallad basolja. Den minskar koncentrationen på den eteriska oljan utan att ändra oljans egenskaper. Bra basoljor är till exempel kokosolja, sesamolja, olivolja, jojobaolja och mandelolja. En annan mycket bra färdigblandad basolja är V-6. Här kan du lära dig mer om hur basoljor funkar.

Är man massör eller vill massera ofta så är basoljan V-6 att rekommendera. Den är neutral, ekologisk, kallpressad och består av flera olika väldigt högkvalitativa basoljor (ex kokosnötsolja, sesamolja, vindruvskärneolja och vetegroddsolja). Denna blandning täpper inte till porerna, lämnar inga fläckar, tillför huden näring och har lång hållbarhetstid. Den används som den är eller ihop med en/flera eteriska oljor för en skräddarsydd blandning.  

Även massageoljan Cel-Lite är att rekommendera för den som önskar en färdigblandad massageolja eller vill utföra lymfmassage. Den är utrensande och sammandragande, ger fastare hud och rekommenderas vid områden som säte, lår, mage och vid celluliter. Den innehåller en bra mix av basoljor samt flera eteriska oljor, bland annat grapefrukt, cypress och enbär. 

Exempel på användningsområden:

Andas in från händerna: 
Droppa ett par droppar av den eteriska oljan i din handflata och värm upp den lite genom att cirkla dina handflator mot varandra. Kupa sen dina händer över din näsa och ta ett djupt andetag in samtidigt som du andas in oljan genom näsan. Upprepa gärna minst 2-3 andetag.

Andas in från diffuser: 
Droppa ett par droppar av den eteriska oljan i en sk diffuser (doftspridare) blandat med vatten och njut av vattenångan som sprider den eteriska oljan ut i hela rummet.

Ha i badet: 
Droppa ett par droppar av den eteriska oljan i ett varmt bad och njut!

Vid egenvårdsmassage:
Droppa ett par droppar av den eteriska oljan i en basolja och massera området med försiktiga strykningar i lymfflödets riktning (uppåt mot halsen).  

Vid ödem eller svullnad:
Använd upp till cirka 25 droppar eterisk olja blandat med en basolja och massera in i området dagligen under en längre tid.  

Efter torrborstning och dusch:
För extra lymffrämjande effekt torrborsta gärna innan du duschar och smörj sedan in dig med valfri eterisk olja (blandad med en basolja).  

Gör en body-scrub:
Addera 10 droppar av en eterisk citrusolja, ex Citron/Lemon/Citrus Fresh, i en matsked basolja och blanda med ett par nypor Himalaya-salt. Massera in i duschen och fokusera särskilt på svullna områden.  

Som boost vid behov:
Lukta på eller smörj in dig med ett par droppar av en olja för en vardaglig boost. Citrusoljor kan t ex både stimulera lymfsystemet och pigga upp.  

Det finns så otroligt många användningsområden för eteriska oljor. Se fler tips i dessa videos nedan:

Att tänka på:

Eteriska oljor av god kvalitet är naturliga, säkra och välkända hjälpmedel för att lindra åkommor av olika slag. Används de rätt har de sällan några biverkningar. Men eftersom oljorna är så verksamma kan vissa oljor skapa hudirritation om man är känslig. Testa med en mycket liten mängd första gången du provar en ny olja. Om hudirritation uppstår - applicera en ren vegetabilisk olja på hudytan, för att späda ut oljan. Upplever du ingen irritation så kan oljan användas direkt på huden.

En annan viktig sak att veta om citrusoljor, förutom att de doftar oemotståndligt gott och är extremt välgörande för lymfsystemet, är att de kan göra huden känslig för solljus. Området där man smort in oljan bör inte exponeras för starkt solljus inom 12h från applikation.  

OBS! Denna hemsida erbjuder inte medicinska råd. Innehållet har enbart syftet att sprida kunskap om lymfsystemet, lymfhälsa och egenvård.
Materialet ska aldrig ersätta professionell medicinsk rådgivning, eller individuell diagnos och behandling.

Ovanstående information om eteriska oljor är baserat på mina egna erfarenheter och källor och är inte påståenden från Young Living som tillverkare.
Young Livings oljor är framtagna för att stödja kroppen och dess system. Oljorna är inte framtagna för att bota, behandla eller förebygga sjukdom och ska aldrig ersätta medicin eller andra medicinska råd.