Giftminimering för lymfhälsan

Lymfsystemet och våra utrensningsorgan renar oss från insidan och ut och för att kunna ha en god lymfhälsa är det viktigt att försöka minimera belastningen och giftpåslaget i vår kropp. Både från det vi äter, dricker och andas in. Men inte minst från det vi smörjer in våra kroppar med och allt vi är i kontakt med i hemmet. Här får du konkreta tips på hur du kan giftminmera din vardag!

Varför är giftminimering viktigt för vår lymfhälsa?

Idag utsätts vi för fler skadliga ämnen än någonsin. Gifter, kemikalier och belastande ämnen. Ämnen som kan vara både giftiga, hormonstörande och cancerframkallande och de tar sig in via hud och lungor till lymfsystem och vårt immunförsvar.
Vi exponeras dagligen för gifter från allt i från luften vi andas, maten vi äter och vattnet vi dricker. Men även från det smörjer in våra kroppar med och allt vi är i kontakt med i hemmet och vår omgivande miljö.
Bland annat:
  • tungmetaller
  • kemikalier
  • miljögifter
  • läkemedel
  • konstgjorda smakämnen
  • sötningsmedel
  • konserveringsmedel och E-ämnen.
Gifter lagras ofta i vår fettväv och kan skapa inflammation och stagnation i vårt lymfsystem. Det är därför viktigt att rena insidan av kroppen, ex genom att öka vårt lymfflöde och stötta våra utrensningsorgan, men det är minst lika viktigt att vara proaktiv. Att försöka minimera belastningen och giftpåslaget i våra kroppar. 

Belastande ämnen återfinns bl.a. i:

  • Mediciner
Som dessutom är svåra för kroppen att bryta ned.
  • Mat
Kan innehålla miljögifter och besprutningsmedel.
  • Luft, vatten & mark
Innehåller både tungmetaller och föroreningar. Vårt dricksvatten innehåller dessutom både PFAS, läkemedelsrester, klor och i en del områden, ex Bergslagen så förekommer uran.
  • Vårt hem
Där det kan hittas bl.a. mögel, kemikalier i nya möbler, och plaster i både leksaker och i köket.
  • Hudprodukter
Innehåller ofta hormonstörande och allergiframkallande ämnen, som vi smörjer rakt på den absorberande huden. Ex ansiktskrämer och deodorant med aluminium i.
  • Hår- och skönhetsprodukter
Innehåller kemikalier och gifter i allt från hårfärg, parfym, nagellack, botox/fillers.
  • Tungmetaller
Återfinns i allt från silikonimplantat, vaccination, i fiskar vi äter, och i lagningar i våra tänder.
Det blir helt enkelt en hög belastning för kroppen och vi har, orättvist nog, olika förutsättningar och svagheter redan från början rent genetiskt. Det vill säga vår förmåga till nedbrytning och avgiftning i kroppen. EN enda sådan här faktor, ger kanske inte problem. Men bägaren fylls på och kan rinna över.

10 tips för giftminimering av hemmet:

Ett viktigt steg att börja med är att se över vår vardag och vårt hem där vi spenderar så mycket tid. Det är en utav många viktiga pusselbitar till lymfhälsa. Var förberedd på att giftminimering kan vara ganska krävande, både emotionellt och ekonomiskt. Det är jobbigt och dyrt att byta ut produkter och att ändra invanda sätt. Ett råd är därför att inte genomföra alla förändringarna på en gång, utan att ta det steg för steg. Har du inte ekonomisk möjlighet att köpa massa giftfria alternativ på en gång så känn dig inte stressad över det. Välj ett område i taget att se över och låt det ta sin tid. Tänk att alla små steg i rätt riktning gör skillnad!

1. Rensa i köket

  • Byt ut slevar, stekspadar, plastskålar och andra köksredskap till alternativ i trä, rostfritt stål eller glas.
  • Byt ut teflonpannor/non-stick-pannor mot andra i t.ex. gjutjärn eller rostfritt stål.
  • Byt ut matlådor och flaskor av plast till matlådor av glas eller rostfritt stål.
  • Byt ut fryspåsar av plast till stärkelseplast, ex Ninjaplast eller andra nedbrytbara plaster.
  • Välj gärna oblekta och klorfria kaffefilter och bakplåtspapper.
    Se inköpstips nedan.

2. Rensa i badrummet 

  • Ta bort schampo och tvålar med tensider som torkar ut huden och byt ut till ekologiska hårvårdsprodukter.
  • Se över dina hudvårdsprodukter. Tänk att allt som du smörjer på huden ska du utan problem kunna stoppa i munnen. Välj gärna ekologisk hudvård, med så få ingredienser som möjligt. Fritt från parabener och mikroplaster.
  • Byt ut deodoranten till en aluminiumfri, sk. naturlig deo eller gör en egen på kokosolja och bikarbonat (se recept nedan).
  • Byt gärna ut tandkrämen till en naturlig tandkräm.
    Se inköpstips nedan.

3. Köp ekologiskt

Eko är alltid att föredra men tyvärr dyrt. En del mat är mer prioriterad att köpa eko då de innehåller mer kemikalier än andra. Listan ”Dirty Dozen” visar de 12 grönsaker/frukterna med högst halt kemikalier. De ska du helst enbart handla eko av.
Ex på dessa är: jordgubbar, äpplen och vindruvor. Men även citron är bra att köpa eko om man har det i sitt dricksvatten, och kaffe om man dricker mycket av det.

Listan "Clean Fifteen" är ett riktmärke på de grönsaker och frukter med minst kemikalier å andra sidan och dessa kan man då med gott samvete välja icke-eko av. Ex avokado, ananas och lök.
  • Ta bort schampo och tvålar med tensider som torkar ut huden och byt ut till ekologiska hårvårdsprodukter.
  • Se över dina hudvårdsprodukter. Tänk att allt som du smörjer på huden ska du utan problem kunna stoppa i munnen. Välj gärna ekologisk hudvård, med så få ingredienser som möjligt. Fritt från parabener och mikroplaster.
  • Byt ut deodoranten till en aluminiumfri, sk. naturlig deo eller gör en egen på kokosolja och bikarbonat (se recept nedan).
  • Byt gärna ut tandkrämen till en naturlig tandkräm.
    Se inköpstips nedan.

4. Lufta nytt/köp begagnat

Många nya produkter läcker sk restkemikalier från produktionen och innehåller ofta flamskyddsmedel.
Ex på sådana produkter är:
  • nya bilar
  • nya soffor
  • möbler.
  • Ofta när man köper nya produkter kan de ha en stark doft i början, det är ofta kemikalier som luktar. Vädra gärna de nya produkterna utomhus tills doften försvunnit. Allra bäst är såklart att köpa begagnat så ofta du kan. 

5. Byt ut barnens plast

Gamla leksaker, speciellt mjuka plastleksaker, såsom dockor, kan släppa ifrån sig olika hormonstörande ftalater.

Välj därför bort äldre leksaker gjorda av plast och även nyare leksaker i plast som tillverkats utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare. Allra bäst är att köpa giftfria leksaker. 

6. Byt ut tvätt- och städprodukter

• Välj gärna ekologiska städprodukter som är miljövänliga och utan skadliga kemikalier.
• Även tvättmedlet tål att ses över.

Det finns massor av miljövänliga & ekologiska tvättmedel.   Det går även att spara rejält med pengar genom att tvätta med sk tvättnötter.
Se inköpstips nedan.

7. Låt växterna rena luften

Gröna inomhusväxter är bra som luftrenare. Fredskalla är en särskilt effektiv växt som tar upp många olika slags gifter.

Kom ihåg att damma av växterna ofta, så kan växterna rena luften så effektivt som möjligt. 

8. Luft och vattenrenare

Vill man se över sin inomhusmiljö så kan det vara en idé att testa en bra luftrenare (speciellt om man har astma eller allergi). Det kan även vara en god idé att se över sitt dricksvatten men också duschvatten (duschångor med klor är inte bra att andas in).
Det går att köpa både duschfilter och vattenrenare till kranen. Det går även att köpa maskiner med både vattenrening och vätevatten (H2) vilket visat sig ha många terapeutiska effekter.

Men är inte svenskt drickvatten rent? 
Vi har tyvärr inte så rent vatten som vi tror. Ämnen som förekommer är t ex klor, flourid, arsenik och mangan, men även läkemedelsrester och miljögifter förekommer i vårt dricksvatten. PFAS är en så kallad "forever chemical" som oroar mycket. Den finns i allt från smink och kläder till vårt dricksvatten och den går inte att bryta ned, varken i oss människor eller i vår miljö.  

Här finns länkar samlade för den som vill läsa mer:
Vattenutmaningar vi har i Sverige
Läkemedelsrester i svenskt vatten - Naturvårdsverket
Klor & kemikalier i vatten, Livsmedelsverket
Bly i gamla vattenledningar

9. Undvik "lukta gott"

Tänk på att doftljus, doftpinnar och annat ”lukta-gott” i hemmet oftast innehåller ämnen, som inte är bra för oss att andas in. Dessutom innehåller de ofta parfym och kan trigga allergiska besvär.

Parfym är även en sådan produkt som kan vara värd att se över. Rena eteriska oljor av hög kvalitet är oftast ett bättre alternativ och både luktar gott och ger dig en massa andra fina hälsosamma effekter.

10. Släng nagellacken

Nagellack, smink och andra typer av skönhetsprodukter är klassiska exempel på produkter många av oss använder ofta och inte är medvetna om innehåller skadliga ämnen.

Nagellack till exempel, innehåller ofta flera hälsofarliga ämnen, ex Toulen, Formaldehyd och Dibutylftalat. Leta efter giftfria produkter så ofta du kan. Se inköpstips nedan.

Inköpstips:

Här kommer tips på naturliga, rena och giftfria produkter och personliga favoriter:

Mina storfavoriter

Deodorant

Jag har provat många olika giftfria deodoranter och det finns ingen - ingen som slår den ekologiska deodoranten från Rosenserien! Det är den enda naturliga deo som har funkat för mig och som jag upplever precis lika bra som en "vanlig" deo. Den är 100% naturlig och har naturliga salter som motverkar dålig lukt. Den har en mild rosdoft och passar alla även känslig hud. 

Samma tillverkare, Sweden Eco, har också två till motsvarade deos som används i min familj: en deodoranten Organic Skincare som har en härlig frisk citrusdoft från citron, lime och apelsin. Den använder min tonåriga son. Min man använder en från serien Skincare for men som har en doft av kryddnejlika och sandelträ.

Tandkräm

Jag använder bara tandkräm med naturliga giftfria ingredienser, utan varken fluor, gluten eller SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Min absoluta favorit är tandkrämen Tea Tree Oil & Neem.

Den luktar fräscht och gott och innehåller bikarbonat, ekologisk Tea Tree olja, Vintergröna och Neemextrakt som är ett effektivt renande alternativ med naturliga antiseptiska egenskaper. Även tandkrämen Coconut Tea Tree & mint är en favorit hos barnen.

Hårvård

Som en del av min hälso- och giftminimeringsresa så slutade jag att färga håret med traditionell kemikaliefärg hos vanlig frisör och hittade den fantastiska eko-frisören Lena på HerbHub hair studio i Stockholm. Så numera färgar jag bara håret med Lenas växtbaserade färg, som hon och hennes dotter Frida har utvecklat och förfinat under många år under varumärket HerbHubSweden.

Bästa som hänt mitt hår och mitt mående! Hon har även tagit fram hårvårdsprodukter i form av b.la. schampoo & balsam och det är faktiskt de enda giftfria alternativen som har funkat riktigt bra för mig. De är lätta att arbeta in i håret och att skölja ur och håret blir ordentligt rent.  Eftersom jag älskar produkterna från HerbHub så har jag fått förmånen att få dela en rabatt! Med kod FLOWLY i kassan får du 15% rabatt på all typ av hårvård från HerbHub. Så bra!
Jag använder främst serien Nässla & Ricin men det finns flera serier anpassade till olika hårtyper och det är bara att kontakta Frida & Lena på HerbHub så kan de hjälpa dig med köpråd. De har en smart chatt-funktion på hemsidan där du kan få snabb hjälp.
Jag kan också varmt rekommendera HerbHubs massageborste. Den började jag att borsta med för att jag hade tappat mycket hår i pannan och tinningarna under många års tid i samband med en utmattning. Det är ganska vanligt att tappa hår när man är sjuk, för då kroppen är belastad prioriteras helt enkelt inte blod & näring till hårbotten då håret är minst viktigt för vår överlevnad.

När jag kom till Lena kunde hon se på min hårbotten att den var gråaktig i tonen och inte hade mycket blodflöde. Genom att borsta med massageborsten (gärna upp och ned med huvudet) stimulerar man flödet och hårresarmusklerna i hårbotten, och väcker vilande hårsäckar till liv.

Jag följde Lenas råd och började borsta den sk borsttekniken där man borstar håret varje kväll ca 60-100 tag åt alla håll, framåt bakåt och åt båda sidorna (se video via länken). Efter bara någon månad kunde jag själv se en tydlig förändring och har sen dess fortsatt borsta regelbundet för att underhålla hårbotten. Nyckeln är att vara konsekvent. Dessutom är det så otroligt skönt!

Massageborsten som HerbHub tagit fram är speciellt utarbetad för att öka cirkulationen utan att skada skalpen. Trät och naturgummit i plattan ger ett perfekt motstånd och flexibilitet vid borstningen. Plast och metall kan skada skalpen och sliter på hårstråt. Vill du köpa en massageborste du med - använd kod FLOWLY i kassan så får du 15% rabatt!

Fler tips på produkter

Här kommer fler tips på naturliga, rena och giftfria produkter och personliga favoriter. 
  • Tandkräm
Min personliga favorit: länk favorit-tandkräm
Fler bra sorter: länk fler tandkrämer
  • Deodoranter
Min personliga favorit: länk favorit-deo
Fler bra sorter: länk fler deos
Se även recept på egengjord deodorant nedan!  
  • Köksprodukter
Länk till köksprodukter  
  • Städ & rengöring
  • Tvätt
Min personliga favorit: länk organiskt tvättmedel
Fler bra sorter: länk fler tvättmedel
Tvättnötter: länk tvättnötter
Sköljmedel: länk sköljmedel
  • Hudvård, hårvård och smink:
Kroppsolja/basolja: länk till basolja V-6 av hög kvalitet
Sesamolja ren organisk: länk till Sesamolja av hög kvalitet
Jojobaolja ren organisk: länk till Jojobaolja av hög kvalitet
Kokosolja ren ekologisk: länk till Kokosolja av hög kvalitet
  • Fler länkar
Vissa länkar innehåller annonslänkar. Genom att handla via dessa stöttar du Lymfsystemet.se och hjälper till att driva hemsidan vidare. Tack! ♥

Recept på hemmagjord, giftfri deo:

Du behöver

  • 1 msk ekologisk kokosolja (flytande form)
  • 1 msk ekologiskt potatismjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • + gärna några droppar eterisk olja (ex lavendel)
Gör så här: Blanda ihop allting till en jämn smet. Häll upp i en liten burk med lock och förvara i rumstemperatur. När du ska använda den – ta en liten klick och smörj in i armhålan.