Giftminimering för lymfsystemet

Lymfsystemet och våra utrensningsorgan renar oss från insidan och ut och för att kunna ha en god lymfhälsa är det viktigt att försöka minimera belastningen och giftpåslaget i vår kropp. Både från det vi äter, dricker och andas in. Men inte minst från det vi smörjer in våra kroppar med och allt vi är i kontakt med i hemmet. Här får du konkreta tips du har nytta av i din vardag!

Varför är giftminimering viktigt för vår lymfhälsa?

Idag utsätts vi för fler skadliga ämnen än någonsin. Gifter, kemikalier och belastande ämnen. Ämnen som kan vara både giftiga, hormonstörande och cancerframkallande och de tar sig in via hud och lungor till lymfsystem och vårt immunförsvar.

Vi exponeras dagligen för gifter från allt i från luften vi andas, maten vi äter och vattnet vi dricker. Men även från det smörjer in våra kroppar med och allt vi är i kontakt med i hemmet och vår omgivande miljö. Bland annat tungmetaller, kemikalier, miljögifter, läkemedel, konstgjorda smakämnen, sötningsmedel, konserveringsmedel och E-ämnen.

Gifter lagras ofta i vår fettväv och kan skapa inflammation och stagnation i vårt lymfsystem. Det är därför viktigt att rena insidan av kroppen, ex genom att öka vårt lymfflöde och stötta våra utrensningsorgan, men det är minst lika viktigt att vara proaktiv. Att försöka minimera belastningen och giftpåslaget i våra kroppar. 

Belastnande ämnen återfinns bl.a. i:  

mediciner som dessutom är svåra för kroppen att bryta ned.
mat som kan innehålla miljögifter och besprutningsmedel.
luft, vatten & mark som idag innehåller både tungmetaller och föroreningar.
vårt hem där det kan hittas bl.a. mögel, kemikalier i nya möbler, och plaster i både leksaker och i köket.
hud- och skönhetsprodukter ofta med hormonstörande ämnen, som vi smörjer rakt på den absorberande huden.
tungmetaller som återfinns i allt från silikonimplantat, vaccination, i fiskar vi äter, och i lagningar i våra tänder.

Till det här kan vi även lägga till att många av oss: färgar håret, använder parfym, nagellack, gör botox/fillers och använder deodorant med aluminium i. Kanske även röker, snusar, och dricker alkohol.  

Det blir helt enkelt en hög belastning för kroppen och vi har, orättvist nog, olika förutsättningar och svagheter redan från början rent genetiskt. Det vill säga vår förmåga till nedbrytning och avgiftning i kroppen. EN enda sådan här faktor, ger kanske inte problem. Men bägaren fylls på och kan rinna över.

10 tips för giftminimering av hemmet:

Ett viktigt steg att börja med är att se över vår vardag och vårt hem där vi spenderar så mycket tid. Det är en utav många viktiga pusselbitar till lymfhälsa.

Var förberedd på att giftminimering kan vara ganska krävande, både emotionellt och ekonomiskt. Det är jobbigt och dyrt att byta ut produkter och att ändra invanda sätt. Ett råd är därför att inte genomföra alla förändringarna på en gång, utan att ta det steg för steg. Har du inte ekonomisk möjlighet att köpa massa giftfria alternativ på en gång så känn dig inte stressad över det.

Välj ett område i taget att se över och låt det ta sin tid. Tänk att alla små steg i rätt riktning gör skillnad! 

1. RENSA I KÖKET

• Byt ut slevar, stekspadar, plastskålar och andra köksredskap till alternativ i trä, rostfritt stål eller glas.  
• Byt ut teflonpannor/non-stick-pannor mot andra i t.ex. gjutjärn eller rostfritt stål.
• Byt ut matlådor och flaskor av plast till matlådor av glas eller rostfritt stål.
• Byt ut fryspåsar av plast till stärkelseplast, ex Ninjaplast eller andra nedbrytbara plaster.
• Välj gärna oblekta och klorfria kaffefilter och bakplåtspapper.
Se inköpstips nedan.

2. RENSA I BADRUMMET

• Ta bort schampo och tvålar med tensider som torkar ut huden och byt ut till ekologiska hårvårdsprodukter.
• Se över dina hudvårdsprodukter. Tänk att allt som du smörjer på huden ska du utan problem kunna stoppa i munnen. Välj gärna ekologisk hudvård, med så få ingredienser som möjligt. Fritt från parabener och mikroplaster.  
• Byt ut deodoranten till en aluminiumfri, sk. naturlig deo eller gör en egen på kokosolja och bikarbonat (se recept nedan).
• Byt gärna ut tandkrämen till en flourfri, sk naturlig tandkräm.
Se inköpstips nedan.

3. KÖP EKOLOGISKT

Eko är alltid att föredra men tyvärr dyrt. En del mat är mer prioriterad att köpa eko då de innehåller mer kemikalier än andra. Listan ”Dirty Dozen” visar de 12 grönsaker/frukterna med högst halt kemikalier. De ska du helst enbart handla eko av. Ex på dessa är: äpplen, selleri, jordgubbar och vindruvor. Men även citron är bra att köpa eko om man har det i sitt dricksvatten, och kaffe om man dricker mycket av det.

Listan "Clean Fifteen" är ett riktmärke på de grönskaker och frukter med minst kemikalier å andra sidan och dessa kan man då med gott samvete välja icke-eko av.

4. LUFTA NYTT/KÖP BEGAGNAT

Många nya produkter läcker sk restkemikalier från produktionen och innehåller ofta flamskyddsmedel. Ex på sådana produkter är nya bilar och nya soffor och möbler. Ofta när man köper nya produkter kan de ha en stark doft i början, det är ofta kemikalier som luktar. Vädra gärna de nya produkterna utomhus tills doften försvunnit. Allra bäst är såklart att köpa begagnat så ofta du kan. 

5. BYT UT BARNENS PLAST

Gamla leksaker, speciellt mjuka plastleksaker, såsom dockor, kan släppa ifrån sig olika hormonstörande ftalater. Välj därför bort äldre leksaker gjorda av plast och även nyare leksaker i plast som tillverkats utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare. 

6. BYT UT TVÄTT- OCH STÄDPRODUKTERNA

• Välj gärna ekologiska städprodukter som är miljövänliga och utan skadliga kemikalier.
• Även tvättmedlet tål att ses över. Det finns massor av miljövänliga & ekologiska tvättmedel.

 Det går även att spara rejält med pengar genom att tvätta med sk tvättnötter. Se inköpstips nedan.

7. LÅT VÄXTERNA RENA LUFTEN

Gröna inomhusväxter är bra som luftrenare. Fredskalla är en särskilt effektiv växt som tar upp många olika slags gifter. Ett tips är att också damma av växterna ofta, Då kan växterna rena luften så effektivt som möjligt. 

8. LUFT- OCH VATTENRENARE

Vill man investera lite extra i sin inomhusmiljö så kan det vara en idé att testa en bra luftrenare (speciellt om man har astma eller allergi) och kanske även en vattenrenare till kranen (beroende på kvaliteten på ditt vatten).

9. UNDVIK "LUKTA GOTT"

Tänk på att doftljus, doftpinnar och annat ”lukta-gott” i hemmet oftast innehåller ämnen, som inte är bra för oss att andas in. Dessutom innehåller de ofta parfym och kan trigga allergiska besvär.

Parfym är även en sådan produkt som kan vara värd att se över. Rena eteriska oljor av hög kvalitet är oftast ett bättre alternativ och både luktar gott och ger dig en massa andra fina effekter.

10. SLÄNG NAGELLACKEN

Nagellack, smink och andra typer av skönhetsprodukter är klassiska exempel på produkter många av oss använder ofta och inte är medvetna om innehåller skadliga ämnen. Nagellack till exempel, innehåller ofta flera hälsofarliga ämnen, ex Toulen, Formaldehyd och Dibutylftalat. Leta efter giftfria produkter så ofta du kan. Se inköpstips nedan.

Inköpstips:

Här kommer tips på naturliga, rena och giftfria produkter och personliga favoriter.

Tandkräm: 
Min personliga favorit: länk favorit-tandkräm
Fler bra sorter: länk fler tandkrämer 

Deodoranter: 
Min personliga favorit: länk favorit-deo 
Fler bra sorter: länk fler deos
Se även recept på egengjord deodorant nedan!  

Tvätt:
Min personliga favorit: länk organiskt tvättmedel
Fler bra sorter: länk fler tvättmedel
Tvättnötter: länk tvättnötter
Sköljmedel: länk sköljmedel  

Städ & rengöring:
Länk till städ- och rengöringsprodukter  

Köksprodukter:
Länk till köksprodukter 

Hudvård, hårvård och smink:
Kroppsolja/basolja: länk till basolja V-6 av hög kvalitet
Sesamolja ren organisk: länk till Sesamolja av hög kvalitet
Jojobaolja ren organisk: länk till Jojobaolja av hög kvalitet
Kokosolja ren ekologisk: länk till Kokosolja av hög kvalitet

Länk till ansikts- och hudvård
Länk till kroppsvård
Länk till solskydd utan kemiska filter
Länk till hårvård
Länk till smink & nagellack

Vissa länkar innehåller annonslänkar. Genom att handla via dessa stöttar du Lymfsystemet.se och hjälper till att driva hemsidan vidare. Tack!

Recept på hemmagjord, giftfri deo:

Du behöver:
1 msk ekologisk kokosolja (flytande form)
1 msk ekologiskt potatismjöl
1 msk bikarbonat
+ gärna några droppar eterisk olja (ex lavendel)  

Gör så här:
Blanda ihop allting till en jämn smet. Häll upp i en liten burk med lock och förvara i rumstemperatur. När du ska använda den – ta en liten klick och smörj in i armhålan.

OBS! Denna hemsida erbjuder inte medicinska råd. Innehållet har enbart syftet att sprida kunskap om lymfsystemet, lymfhälsa och egenvård.
Materialet ska aldrig ersätta professionell medicinsk rådgivning, eller individuell diagnos och behandling.