Lymfmassage, eller lymfdränage, som det ibland kallas, är den vanligaste typen av lymfbehandling. Den går till så att lymfmassören med händernas hjälp jobbar med växelvisa tryck, grepp och strykningar, i lymfflödets riktning, för att öka flödet och komma åt stagnation, ärr och bindväv.
Lymfmassagen kan skilja sig åt lite grann beroende på vem man går till och dennes bakgrund och utbildning. Ibland används maskiner och andra hjälpmedel som komplement till massagen, ex koppor, vakuum, laser, djupvågor, deep oscillation och radiofrekvens.
Lymfmassage skiljer sig åt från traditionell klassisk massage som är mer djupgående och där man snarare jobbar med muskler och blodcirkulation. Beröringen i lymfmassagen är mer ytlig och lätt och brukar upplevas väldigt behaglig och avslappnande. En vanlig kommentar efter behandlingen är att man känner sig lättare i kroppen.
Har man mycket stopp och stagnationer kan dock även lättare beröring kännas på vissa ställen. Speciellt där man försöker mjuka upp ärr och stagnerad bindväv. En lymfmassage ska dock aldrig göra ont på det sättet att man ligger och spänner sig. Just avslappningen är väldigt viktig i en lymfmassage då den hjälper flödet att komma igång.
Det är en behandling som passar alla och är välgörande för kroppens flöde, oavsett om man har ett trögt lymfsystem eller inte. Men den är såklart extra bra för alla som upplever symptom på trögt lymfsystem, lätt samlar på sig vätska, är svullen, stel eller har svårt att bli av med envis övervikt.
Medicinska lymfterapeuter är utbildade inom sjukvården och fokus på deras utbildning är ödem-terapi. Man måste ha remiss för att få kostnadsfri behandling av en lymfterapeut inom vården och man måste ha en lymfrelaterad sjukdom, vanligtvis lymfödem av större grad. Det finns även ett fåtal lymfterapeuter som jobbar i privata sektorn, som man kan vända sig till, men då får man bekosta besöket själv.
En lymfterapeut behandlar främst med kompression och egenvårdsråd men ibland även med massage.
Lymfterapeuter kallar sin massagemetod för manuellt lymfdränage (MLD) och lymfmassörer kallar sin massagemetod för lymfmassage. De skiljer sig åt en del. Förenklat kan man säga att manuellt lymfdränage är originalet och det som lymfterapeuter fortfarande utgår ifrån.
Den teknik som används av lymfmassörer är en, av massörer, vidareutvecklad metod, där man blandar fler olika grepptekniker.
Koppning är en manuell metod där man använder koppor, vanligtvis i silikon eller glas, för att skapa en vakuumeffekt i huden. Tekniken innebär att man med hjälp av koppan skapar ett vakuum, ett sug upp mot hudytan, vilket skapar en ökad cirkulation under koppan.
Den här vakuumeffekten som bildas gör att hudlagren, som är mer ytliga, och bindväven/fascian, som sitter lite djupare, dras isär och både blodcirkulation och lymfsystem kan flöda mer fritt.
I lymfmassage är koppor ett vanligt komplement. Med hjälp av kopporna kan lymfmassören jobba mer effektivt med att få loss de lite djupare ärren och få bort de lite större stoppen.
Det finns även så kallade koppnings- eller vakuummaskiner som massörer ibland använder där man jobbar med just vakuumteknik, ibland kombinerat med flera olika tekniker i ett.
Ett exempel på en sådan maskin är Cavital (tidigare modell Magic Pot) där man jobbar med både vakuum, radiofrekvens och LED.
LPG är en mekanisk bindvävsmassage där man, precis som vid koppning, skapar en vakuumeffekt under huden.
Maskinens munstycke har motoriserade rullar som tillsammans med en vakuumsug bearbetar vävnaden under. Det separerar de ytligare hudlagren från den djupare bindväven/fascian och skapar på så sätt möjlighet till ökat flöde i vävnaden mellan.
Trots att LPG-sugen är kraftfull så är LPG generellt inte en smärtsam behandling utan upplevs av de allra flesta som mycket behaglig. Det finns olika munstycken anpassade för olika kroppsdelar.
När man ska behandlas med LPG får man smörja in sig med en kräm och ta på sig en helkroppsstrumpa och sedan behandlas olika delar av kroppen enligt ett förutbestämt program beroende på vilken effekt på kroppen man är ute efter.
LPG har traditionellt använts inom spa och skönhetsvård, för att till exempel minska celluliter, komma åt envisa fettdepåer och strama åt huden men idag jobbar de flesta LPG-terapeuter även utefter specifika lymfdränageprogram.
Det finns även smarta mini-munstycken utformade för att ge lymfdränage i ansiktet, ett ställe där många upplever svullnad.
Deep Oscillation är en mycket skonsam och behaglig behandlingsmetod där man behandlar med ett elektromekaniskt verktyg. Via detta verktyg pulseras ett elektrostatiskt fält mot huden och på så sätt skapas effektiva vibrationer i vävnaden under.
Dessa pulserande vibrationer skickas in genom vävnaderna, så långt som ca 10 cm. Det har därmed en djupverkande effekt på alla typer av vävnader, dvs hud, bindväv/fascia, fett, muskler, blod- och lymfkärl.
Behandlingen ökar blodgenomströmning och lymfflöde, minskar fibroser och ödem, dämpar inflammation, lindrar smärta och påskyndar läkning. Den fungerar extra bra vid vätskeansamling/svullnad och kroniska tillstånd som lymfödem.
Behandlingen går till så att terapeuten och kunden kopplar upp sig mot Deep Oscillation-maskinen via varsin connector. Sen använder terapeuten antingen en handapplikator på kunden eller vinylhandskar vilket gör att oscillationen leds via händerna.
Det gör det möjligt för terapeuten att kombinera Deep Oscillation med manuell lymfmassage, något som brukar upplevas oerhört behagligt och effektivt.
Fasciabehandling med djupvågor är en behandling av fascian, dvs vår bindväv, med en djupvågsmaskin (Fascia Vibes). Den sprider ca 400-1200 vibrationer/pulseringar per minut djupt ned i vävnaden, likt ringar på vatten.
Dessa pulseringar varierar i hastighet och frekvens och denna variation ”tvingar” nervsystemet att slappna av. På så sätt kan spänningar och låsningar i både fascia och muskler mjukna. Detta minskar smärta och värk och stimulerar cirkulation och lymfflödet i kroppen.
Trots att behandlingen är kraftfull och effektiv är den skonsam och upplevs oftast som väldigt avslappnande och behaglig, även om det självklart kan kännas mer intensivt på vissa problemområden i kroppen.
Behandlingen kan både användas som ett komplement till annan lymfbehandling, vara inriktad på ett specifikt problemområde, eller användas som en allmän behandling för att mjuka upp fascian i kroppen.
Cavitation är en behandlingsteknik med så kallad ultraljuds-lipolys. Det är en sorts ultraljud som gör att fettcellerna vibrerar så snabbt och med så hög frekvens att cellernas membran ”sprängs” och fettet hamnar utanför cellerna.
I kombination med radiofrekvens och vakuuumsug så hjälper man kroppen att städa upp detta genom att öka lymfflödet och stimulera utrensning.
Radiofrekvensen stimulerar särskilt njurarna vilket ökar vår njurfiltrering och därmed vår förmåga att rensa ut slagg och skräp från kroppen.
Behandlingen passar extra bra om man har områden på kroppen med envisa fettansamlingar och celluliter. Lipödem är därför ett sådant tillstånd som denna behandling passar extra bra för. Den minskar även inflammation, svullnader och ödem och kan lindra muskel- och ledvärk.
Då denna behandling är väldigt effektiv för både njurar och lymfsystem så passar det alla som vill jobba med utrensning och flöde. En nyckel för många är just att få igång njurfiltreringen och när man väl får igång den kan också lymfsystemet lättare göra sitt jobb.
Bra att veta: när man behandlar med radiofrekvensen i början av behandlingen så skapas en ljudsignal/resonans i huvudet och denna kan upplevas lite obehagligt om man är känslig för höga eller störande ljud. Behandlaren kan dock styra intensiteten och minska detta om det upplevs för jobbigt.
Behandling med medicinsk laser är ganska vanligt att använda i kombination med lymfmassage. Laserljuset går ner i hudens vävnad och aktiverar läkning på cellnivå samt minskar smärta och inflammation. Men den ökar också aktiviteten i lymfnoderna och kan hjälpa till att lösa upp stagnationer och fibroser.
Behandlingen är smärtfri och upplevs som avslappnande.
Andullationsbehandling utförs på en så kallad andullationsmadrass som man ligger på. Behandlingen kombinerar lågfrekventa vibrationer och mjuk pulserande massage med infraröd värme.
Andullation sägs påverka alla väsentliga kroppsfunktioner positivt och riktas inte mot ett specifikt organ eller system. Men både vibrationerna och infravärmen stimulerar lymfflödet och behandlingen kan även lindra smärta och öka energi på cellnivå.
Behandlingen upplevs mycket behaglig och skonsam om den som behandlas somnar ofta under behandlingen som vanligtvis pågår mellan 20-45 minuter.
Skrapmassage är en urgammal metod som ingår i den Traditionella Kinesiska Medicinen (TCM). Gua betyder skrapa och Sha betyder hudrodnad och massagen innebär att man skrapar på huden med ett verktyg, ex en sked eller en skrapa av ädelsten, med syfte att dra upp blod till hudytan.
Använd på rätt sätt kan skrapning stimulera akupunkturpunkterna vilket sägs medföra att energin kan flöda lättare. Det kan även användas över spänd bindväv som en form av bindvävsmassage och på så sätt mjuka upp fascian för att öka flödet.
Ska man använda gua sha i syfte att stimulera lymfflöde gäller det att har rätt teknik och vara försiktig. För mycket blödning under huden ger mer för lymfsystemet att göra.
OBS! Denna hemsida erbjuder inte medicinska råd. Innehållet har enbart syftet att sprida kunskap om lymfsystemet, lymfhälsa och egenvård.
Materialet ska aldrig ersätta professionell medicinsk rådgivning, eller individuell diagnos och behandling.