Svullna lymfkörtlar?

Svullna lymfkörtlar/lymfnoder kan uppstå när kroppens immunsystem reagerar på en infektion, inflammation, virus eller annan sjukdom. Lymfkörtlarna är en viktig del av immunförsvaret och finns utspridda i hela kroppen. På den här sidan kan du läsa mer om lymfkörtlar, varför de kan svullna och när du bör kontakta vården.

Varför får man svullna lymfkörtlar?

Vi har ungefär 600-700 lymfkörtlar i kroppen och de är viktiga små analys-och reningscentraler. Här både analyseras och filtreras lymfvätskan som passerar förbi, och finns det skadliga ämnen i, såsom t ex bakterier, virus eller gifter, då sätts larmet igång och lymfocyter (vita blodkroppar) kommer till undsättning för att oskadliggöra dessa. Med andra ord är lymfkörtlarna viktiga små portvakter som finns i hela kroppen!

Not: egentligen är det korrekta namnet lymfnoder då dessa organ rent tekniskt sett inte är körtlar, vi använder dock lymfkörtlar här då det är det vanligaste ordet i folkmun.
 
För att få djupare förståelse om lymfsystemet och lymfkörtlarna kan du gå in på den här sidan.

Svullna och ömma lymfkörtlar

När det blir en extra aktivitet i lymfkörtarna, till exempel p.g.a en infektion i kroppen, så samlas lymfocyterna för att hjälpa till och bekämpa infektionen. När lymfocyterna samlas och fylls på i antal i lymfkörteln, kan det leda till att lymfkörteln ökar i storlek, dvs ”svullnar”. Ibland kan lymfkörtlarna även bli ömma när de svullnar upp.

Det är vanligt, oftast övergående och beror helt enkelt på att det är högtryck i lymfkörteln just då. Den jobbar och kroppen gör det den ska för att bekämpa infektionen. Svullna lymfkörtlar är vanligast att få på halsen, i armhålorna eller vid ljumsken, beroende på var i kroppen infektionen finns. Har du till exempel en övre luftvägsinfektion, är det vanligt att de svullnar upp i halsregionen.

Vanliga orsaker till svullna lymfkörtlar

  • Infektioner: Vanligaste orsaken är virus (som förkylningar, influensa, Epstein Barr virus/körtelfeber) och bakterier t.ex. streptokocker (halsfluss) med flera.
  • Inflammationer: Autoimmuna sjukdomar som exempelvis Reumatoid artrit (RA), Sjögrens, SLE (Lupus) kan orsaka svullna lymfkörtlar. 
  • Läkemedelsreaktioner: Vissa mediciner kan leda till svullnad av lymfkörtlar som en biverkning.
  • Immunreaktioner: Kroppens svar på vacciner eller andra främmande ämnen kan orsaka temporär svullnad.
  • Cancer: Lymfkörtelcancer (lymfom) eller spridning av cancer (metastaser) från andra delar av kroppen kan också orsaka svullnad.

När bör du söka vård för förstorade lymfkörtlar?

Det kan vara svårt att veta när det är dags att kontakta vården för undersöka en svullen lymfkörtel. De allra flesta svullna lymfkörtlar går tillbaka till sin normala storlek när orsaken, exempelvis då en infektion har läkt ut.

Men ibland finns det orsak att söka vård, bland annat: 

  • Om du har en eller flera förstorade lymfkörtlar under en längre tid.
  • Om du har lymfkörtlar som växer snabbt och blir större än ca 1,5-2 cm.
  • Om du har flera lymfkörtlar som svullnar på flera ställen på kroppen, samtidigt som du har feber, är trött och blek.
  • Om en lymfkörtel är öm, röd och/eller varm eller svullnar upp i närheten av ett infekterat sår.
  • Om lymfkörtlarna känns hårda och "orörliga".

När man söker vård så tittar läkaren på lymfkörtlarna och undersöker dem med fingrarna för att undersöka formen, storleken, om de är ömma och hur de känns. 1177 kan du läsa mer om svullna lymfkörtlar och hitta kontaktuppgifter till vården.

Förstorade lymfkörtlar hos barn

Hur kan det se ut när du söker vård för svullna lymfkörtlar?

På bilden kan du se en rejält svullen lymfkörtel, som är belägen på sidan av halsen hos ett barn (en normal lymfkörtel är stor som ett risgryn hos en vuxen).

Det här barnet fick flera svullna lymfkörtlar som inte gick tillbaka på ett par veckor. Då uppsökte föräldrarna vård och en utredning gjordes. Utredningen bestod av ett antal blodprover samt att det gjordes en ultraljudsundersökning, bland av annat lymfkörteln på halsen, som syns på bilden (läs mer om det nedan).

Utredning av svullen lymfkörtel

På en ultraljusundersökning kan man se om lymfkörtlarna ser normala ut till utseendet. På bilden här kan man se hur lymfkörteln ser ut på ultraljudet. Det är den övre, lite platta mörka ovala vävnaden med en ljusare ”massa” inuti (vilket är lymfkörtelns kärna). I detta fall ser lymfkörteln frisk ut.

Hade man i detta skedet hittat något avvikande på prover eller på ultraljudet så hade man gått vidare med en mer omfattande utredning, exempelvis finnålsbiopsi etc. Men, på det här barnet som undersöktes visade det sig att de svullna lymfkörtlarna berodde på en virusinfektion. Efter några veckor började de att minska sakta i storlek och ingen mer utredning behövdes.