Svullna ben

Svullna ben är ett vanligt symptom på ett trögt lymfsystem. Varför är det så vanligt att just benen drabbas och vad kan man göra för att minska svullnaden?

Varför svullnar vi ofta i just benen?

Det finns många olika orsaker till varför man kan drabbas av svullna ben. Det kan vara allvarligare orsaker som t ex: hjärtproblem, propp och lymfödem. Det kan också vara kopplat till kroniska sjukdomar. Fortsättningsvis utgår vi inte från dessa allvarligare tillstånd utan utgår från en svullnad som uppkommer kopplat till ett trögt lymfsystem.

En av grundorsakerna till varför just benen ofta drabbas av svullnad är för att lymfvätskan flödar uppåt i kroppen, från yttre delar och in och upp, till nyckelbensvenerna. Det innebär att lymfsystemet måste trotsa tyngdlagen och jobba mot gravitationen. Läs mer här om hur lymfsystemet fungerar.

Ett jobb som är betungande med tanke på att lymfsystemet saknar en automatisk pump såsom blodsystemet. Istället kramas lymfvätskan mycket långsamt uppåt, efter stimulans från muskelrörelser, andning och ett inre tryck av vätska i vävnaderna.

Det är en lång väg för lymfvätskan att färdas, från fötterna hela vägen upp till nyckelbenen. Hinner inte lymfsystemet att "städa undan" i den takt som vätska (blod) och avfall i kroppen produceras, så hamnar lätt överskottsvätska i vävnaderna.

Lägger vi där till en rad andra negativa triggers, så är det lätt att förstå varför just benen drabbas. Sådana negativa trigger, dvs anledningar till varför vi kan drabbas av svullnad och trögt lymfsystem generellt är t ex: för mycket stillasittande/brist på rörelse, för högintensiv träning, stress, oro och en felaktig andning, tighta kläder som stoppar upp, ärr, skador och trauman i kroppen, får lågt vätskeintag, inflammatorisk kost m.m. Läs mer här om lymfhälsa och orsaker till trögt lymfsystem.

Stillasittande/brist på rörelse och dålig hållning är en av de absolut vanligaste orsakerna till trögt lymfsystem och svullna ben. Våra muskelrörelser stimulerar lymfnoderna och skapar ett tryck mot lymfkärlen och det får lymfsystemet att pumpa. Hamnar vi stillasittande långa stunder, vilket många av oss gör idag, så minskar denna pumpeffekt.

Dessutom stryper vi av flödet i flera viktiga lymfstationer (kluster av lymfnoder) när vi sitter ned. Speciellt vid ljumskar och knäveck, vilket direkt påverkar flödet i benen. Har du ett stillasittande arbete så är det därför väldigt viktigt att ta många pauser och försöka få in rörelse under dagen, exempelvis en promenad på lunchen. 

Rör vi oss väldigt mycket och högintensivt, så kan det istället vara så att vi ökar blodcirkulationen lite för mycket, för att vårt lymfsystem ska mäkta med. Lymfsystemet är ansvarigt för att hålla kroppens vätskenivåer i balans, och en ökad puls och blodcirkulation ger mer överskottsvätska från blodsystemet som sipprar ut i kroppens vävnader. Detta måste fångas upp och hanteras av lymfsystemet.

Ett trögt och belastat lymfsystem kan ha svårt att hinna med detta i tillräckligt hög takt, och ett resultat kan bli att man får lokala vätskeansamlingar i kroppen, dvs ödem. Det gör att man svullnar mer. Därför är det viktigt att hitta en lagom balans mellan aktivitet och rörelse och vila och återhämtning när man har ett trögt lymfsystem. Läs gärna mer här om lymfvänlig träning.

I benen finns också en väldigt viktig vadpump bestående av flera muskler som pumpar blod från underbenen, tillbaka upp i kroppen. Dessa muskler och dess rörelser ger också lymfvätska en pumpeffekt uppåt.  Är de här vadmusklerna spända eller svaga påverkar det även lymfflödet negativt.

Det kan vara en orsak till återkommande svullna ben. Därför kan det vara bra att ta för vana att både massera, stretcha samt stärka dessa muskler med jämna mellanrum.  

TIPS: tåhävningar, ex i en trappa, är en bra övning för detta!

Det finns också genetiska faktorer som kan påverka cirkulationen i våra ben. Dels kan lymfkärlen i våra ben ha medfödd nedsättning på något ställe. Även s.k. venös insufficiens kan också vara en anledning till att man ofta är svullen i benen, särskilt i underbenen.

Venös insufficiens innebär att blodflödet i venerna är nedsatt eftersom klaffarna i valven på vissa ställen inte fungerar som de ska, och släpper igenom vätska (dvs blod) ut i vävnaderna. Det kan vara värt att kolla upp via vården (dock brukar den enda behandlingen vara kompression).

Graviditet är ytterligare en anledning till att man kan drabbas av svullna ben. För många är det under graviditeten man upplever svullnad och trögt lymfsystem för första gången. Varför är det så?

Under graviditeten producerar kroppen mer blod, vilket ger mer vätska för lymfsystemet att hantera. På slutet av graviditeten trycker dessutom fostret på blodvenerna i magen vilket försämrar blodcirkulationen och skapar stopp och ansamlingar, både i blodsystemet och lymfsystemet.

Varför svullnar vi mer under sommar och semester? 

Under sommartider, eller när man är utomlands i värmen, är det många som svullnar upp extra mycket. Det kan påverka oss väldigt negativt. Vi blir trötta och vätskan som ligger kvar i vävnaderna i kroppen ger oss ömhet, värk och våra ben känns stumma, tunga och stela. Vi kan känna oss uppblåsta, tunga som elefanter, och vi kan svullna upp snabbt! Varför är det så?

Jo, det beror på att vid hög värme så vidgar sig de lite ytligare blodkärlen och blodcirkulationen ökar för att kyla ned kroppen. Det innebär mer vätska för lymfan att ta hand om, för det är nämligen lymfsystemets uppgift att ta hand om all överskottsvätska från blodet, och mäktar systemet inte med så kan man lätt svullna.

Värmen är alltså en huvudorsak till att man svullnar extra mycket under sommaren eller på semestern. Men det kan också finnas fler saker som bidrar.

Det kan också bero på att vi är igång och rör oss mer under sommaren eller semestern. Det i sig är naturligtvis positivt, och lymfsystemet behöver ju rörelse för att kunna flöda. Men många kanske har varit stillasittande mycket och när det sen plötsligt blir en högre aktivitet på semestern, med t ex långa promenader, väldigt lite vila och ett mer aktivt liv, så kan det bli lite för mycket för ett redan trögt lymfsystem. Speciellt om det dessutom är väldigt varmt. 

Återigen, ökad blodcirkulation, ger mer för lymfsystemet att göra. Därför kan det vara bra att vänja kropp och lymfsystem successivt och inte gå ut för hårt med aktivitet i början.

Det omvända kan naturligtvis även vara fallet; att vi blir mer stillasittande under sommaren. Man kanske vill vila upp sig, är mycket trött, och hamnar långa stunder av dagen i solstolen eller hängmattan.

Det kan vara otroligt välbehövligt, men blir det för mycket inaktivitet så kan det göra att lymfsystemet inte får tillräckligt mycket stimulans för att kunna flöda ordentligt. Lymfsystemet är beroende av muskelrörelser för att kunna krama lymfväskan framåt i lymfkärlen.

Nyckelordet här är balans, vad gäller aktivitet och vila och här får man helt enkelt testa sig fram. Vi är alla olika och har olika förutsättningar och dessutom dagsform.

En annan vanlig orsak till att man svullnar upp lite extra under sommar och semester är att man ökar alkohol, läsk och sockerintag. Man unnar sig mer på semestern helt enkelt. Socker och inflammatorisk kost, och det är tyvärr vanligt att man svullnar upp av det.

Vad kan man göra för att minska svullnaden?

Är det väldigt varmt så kan man försöka kyla ned sig om det går och försöka hitta svalka. Man kan ta t ex kalla blöta handdukar att lägga på benen, som ett omslag. Det kan lindra och minska svullnad.

Sen är högläge med benen otroligt avlastande för trötta och svullna ben. Med fötterna och benen upp i luften, helst över hjärtats nivå, så utnyttjar vi gravitationen till vår fördel. Vi minskar trycket på benen och ger både blod- och lymfflöde en skjuts i rätt riktning!

Ligg i högläge ofta, gärna flera gånger under dagen. Du kan lägga de upp mot en vägg, eller på en stol/soffa. Eller på ett par kuddar. Cirkla fötterna, spreta på tårna och flexa och peka med foten samt stryk nedåt längst benen. Fantastiskt skönt! Kombinera gärna med egenvårdsmassage (det kan du lära dig grundligt i denna kurs).  

Kompressionstights är jättebra att använda när man reser, flyger flygplan, eller är ute och går mycket och håller igång. Kompressionen skapar ett tryck mot lymfkärlen, som stimulerar den sammandragningar och gör att lymfkärlen kramar lymfvätskan fram snabbare. Här kan du se en video om kompression och hitta en rabattkod på bra och sköna plagg av hög kvalitet.

Det allra bästa man kan göra för en svullen kropp är att bada och vara mycket i vatten! Trampa vatten och simma. Det sk hydrostatiska trycket i vattnet fungerar nämligen som kompression på våra kroppar, vilket i sig stimulerar lymfkärlen. Så är vi i vatten är det som att vi har en kompressionsstrumpa på hela kroppen, och när vi rör oss mjukt i vattnet så stimulerar vi dessutom lymfsystemet till att flöda ännu mer. Två i ett!

Ju djupare vatten desto bättre tryck, men även vatten upp till knäna har en komprimerande effekt. Så är du en badkruka så kanske du kan vada i vattnet alla fall.

Är vi i naturvatten, dvs sjö och hav så jordar vi oss också. Då tar vi del av jordens negativa elektroner som leds in i vår kropp och hjälper till att minska inflammation. Även att gå på sand, gräs och sten jordar. En fantastisk läkning för kroppen. Läs mer här om jordning.

Något annat som är viktigt att tänka på är att få i sig tillräckligt med vatten (gärna minst 2 liter per dag) och elektrolyter, dvs salter och mineraler. Speciellt om det är väldigt varmt. Brist på vätska och elektrolyter kan vara en stor anledning till att man svullnar, speciellt på sommaren, då man är varm och svettas mycket.

Det finns mycket elektrolyter i tex vattenmelon, kokosvatten och gurka. Men är det riktigt varma sommardagar så rekommenderar jag verkligen ett bra elektrolytpulver som är en bra färdigblandad mix av mineraler och salter. Den blandar man med vatten och dricker under dagen. Det gör stor skillnad! Det är även bra att dricka om man svettas mycket i en bastu. Det är viktigt att välja ett märke med bra kvalitet, som är rent och utan några konstiga tillsatser. Av den anledningen rekommenderas t ex inte Resorb som innehåller både socker och andra onödiga tillsatser. Här är ett bra och rent pulver av hög kvalitet: länk elektrolytpulver

Skapa flöde med hjälpmedel

Har man möjlighet så finns det också smarta hjälpmedel för att ytterligare stimulera i vardagen! Kan vara väldigt skönt då det är så effektivt och kraftfullt och för stunder där vi inte orkar göra egenvårdsmassage t ex eller har kort om tid.

Vibbplatta: är en svårslagen lymfprodukt – om man använder den rätt, dvs lymfvänligt. Man får man både träning och flöde i ett. Den lossar stagnationer, ger oss styrka och balans. Den är tacksam just för att den är så tidseffektiv och på bara minuter ger en boost i hela kroppen.

TIPS vid svullna ben: ligg gärna ned med underbenen på plattan (du kan ha en kudde på också), så får du lite högläge också.

Läs mer här om vibrationsträning och vibrationsplattor. Rabattkod FLOWLY hos Trendrehab ger minst 20% rabatt.

Massagepistoler: bärbara vibrationer! Som syns på bilden så färdas vibrationerna ut i vår fascia och det kan vara så långt som flera decimeter ut åt sidorna. Man får flöde i både lymfsystem och trötta muskler och tight fascia.

Perfekt att ha som alternativ eller komplement till en vibbplatta, som resekompis eller för att komma åt lite extra runt lymfstationerna, tex under armarna.

TIPS: nyttja gravitationen med högläge samtidigt, så som jag gör här på bilden. Underbart för svullna och trötta ben!

Rabattkod FLOWLY hos Trendrehab ger minst 20% rabatt på alla produkter, inkl massagepistoler.

Lär dig mer om vårt spännande lymfsystem

Kursen för dig som vill lära dig mer om vårt viktiga lymfsystem, öka ditt lymfflöde, förbättra din lymfhälsa och boosta ditt immunförsvar.

Kursen består av pedagogiska videos, tips & praktiska instruktioner och du tittar på allt i din egen takt, när det passar dig!

OBS! Denna hemsida erbjuder inte medicinska råd. Innehållet har enbart syftet att sprida kunskap om lymfsystemet, lymfhälsa och egenvård.
Materialet ska aldrig ersätta professionell medicinsk rådgivning, eller individuell diagnos och behandling.